Rekordår for Litteraturhuset

Litteraturhuset i Oslo hadde over en kvart million besøkende i 2015. Sea Change, Saladindagene og partilederforedrag var blant publikumsmagnetene i fjor.

Samtidig som vårsesongen står på trappene kan Litteraturhuset presentere rekordtall for 2015. Litteraturhuset har aldri før hatt flere besøkende på sitt eget program enn i 2015. Publikumsveksten er  på 15 prosent.

 

Vårens program åpner 6. april kl. 19 med Kjartan Fløgstad, Marit Paasche, Eivind Buene og Sandra Lillebø i samtale om kunst og ideologi.

 

Fire arrangementer hver dag

Besøket på Litteraturhusets arrangementer har aldri vært så høyt som i 2015. Totalt ble det arrangert 1600 møter på Litteraturhuset i 2015. Det gir et gjennomsnitt på mer enn fire arrangementer hver dag, hvis de fordeles på alle årets 365 dager.

Litteraturhuset hadde over en en kvart million besøk i 2015. Av disse gikk over 114 000 på et av arrangementene på huset. Det gir en vekst på 2,6 prosent, mens antall besøkende på Litteraturhusets egne arrangementer steg med 15 prosent i forhold til 2014. Litteraturhuset har aldri før hatt flere besøkende på sitt eget program.

 

Sea Change og Saladin

– Vi er stolte og glade over den interessen publikum viser for vårt program. Målet er å være det huset der litteraturen møter samfunnet, sier Andreas Wiese, daglig leder på Litteraturhuset.

 

Wiese

STOLT: Andreas Wiese.

 

Blant arrangementene som trakk opp besøket våren 2015 var Sea Change, en kombinert fotoutstilling og arrangementsserie viet situasjonen for unge i Europa. Jødene i den islamske verden var tema for Saladindagene samme vår, mens høsten åpnet med partilederforedragene 2015: Over 1 900 interesserte kom for å høre partiledernes foredrag om Norge mot 2040 eller for å delta på Litteraturhets åpne valgvake, der inviterte forfattere diskuterte politikk mens kafeen solgte pølser.

 

Mer enn 300 forfattere på scenen

Halvparten av publikummet til Litteraturhusets arrangementer benytter tilbudet til barn og unge. I 2015 satte Litteraturhuset ny rekord i publikumsoppslutning også til denne svært viktige gruppen. Barnerommet mottok også prisen «Gullboken» som årets formidlingstiltak til barn og unge. Mer enn 85 prosent av byens barnehager har besøkt Litteraturhusets barnerom, og ventelistene er lange.

 

standard_josefine_Klougart

LITTERATURHUS-GJEST: Josefine Klougart.

 

I 2015 gjestet over 300 forfattere og skribenter Litteraturhusets scener og kvinneandelen var 48 prosent, i følge opptellingen i en pressemelding fra huset. Blant de utenlandske gjestene var blant andre Alaa Al Aswany, Suzanne Brøgger, Ian Buruma, Josefine Klougart, Aleksandar Hemon, Silvia Avallone, Edouard Louis, Geert Maak, Ian McEwan, Antony Beevor og Yvonne Adhiambo Owuor.

 

Louis-Edouard

LITTERATURHUS-GJEST: Edouard Louis.

 

I serien «Som sagt» – berømte taler og foredrag fra norsk kulturhistorie – trakk Ole Hallesbys helvetestale, lest av Svein Tindberg, mer enn fullt hus. Ane Dahl Torps lesning av Berit Ås ikoniske foredrag om hersketeknikker måtte settes opp med ekstraforestilling, med Berit Ås både i salen og på scenen.

 

Vårens program

Vårens program for Litteraturhuset er nå klart, og katalogen tilbyr mer enn 120 ulike arrangementer. Vårens første litterære samtale finner sted 6. april kl. 19, når Kjartan Fløgstad, Marit Paasche og Eivind Buene møter Sandra Lillebø til samtale om kunst som blir politisk og kunst som blir brukt politisk. Har Fløgstad rett når han hevder at en i kulturkampen har demonisert arbeiderklassen og frikjent borgerskapet for skyld? Hvilken betydning hadde Hannah Ryggens politiske overbevisning for hennes kunstnerskap?

 

Fl-gstad-Kjartan_Foto-Julie-Pike

PÅ VÅRMENYEN: Kjartan Fløgstad.