Rekordår for Forfattersentrum

Forfattere tilknyttet Norsk Forfattersentrum hentet ut rekordhøye honorarer i 2016

Forfattere fikk utbetalt til sammen 25 973 872 kroner i honorar gjennom Forfattersentrum i fjor. Det er ny rekord, og tre millioner mer i honorarutbetalinger enn i 2015. 

 

Også totalomsetningen økte, og endte til slutt på 46,7 millioner kroner. Forfattersentrum kan dessuten skryte av å ha formidlet rekordmange forfattere i året om gikk: 747 forfattere fikk utbetalt honorar via Forfattersentrum i 2016.

 

Fornøyd: Ingvild Herzog. Foto: Nina Ruud

Bokbad og litterære samtaler

Daglig leder Ingvild Christine Herzog er naturligvis glad for økningen, og tror at det er flere årsaker til økningen. – Det er vel som når søvn avler søvn: Man får smaken på noe som er bra og vil ha mer. Tallet på registrerte oppdrag har faktisk ikke gått opp, det har derimot gått ned fra 8370 i 2015 til 8243 i 2016, men utbetalingene er blitt større. Det skyldes at oppdragene blir mer omfattende. Oppdragsgiverne ser ut til å foretrekke større bokbad og lengre samtaler, fremfor kortere opplesninger, som gir mindre utbetalinger.

 

En solid støttespiller

Medlemstallet i Forfattersentrum øker stadig, og forfatterne bruker Forfattersentrum til å formidle oppdrag i større grad enn før. Herzog forteller at de i fjor hadde 747 forskjellige forfattere ute og det at flere oppdrag blir registrert via dem trolig er fordi det er vanskelige tider for mange. – For forfatteren er vi en trygg støttespiller, sier hun. – Vi bidrar til at de er sikret inntekten de er blitt lovet, selv om arrangementet skulle bli avlyst eller endret.

– Vil du ha et hyggelig tall til? 16 000 flere elever møtte litteratur i Den kulturelle skolesekken i 2016. Til sammen var det 306 000 elever i fjor. Året før var det 290 000, smiler Ingvild Christine Herzog.

 

Norsk Forfattersentrum

Organisasjonen har 17 ansatte og dekker hele landet med kontorer i Kristiansand, Bergen, Oslo, Trondheim og Tromsø. Hovedkontoret ligger i Litteraturhuset i Oslo.

Forfattersentrums oppgave er å skape kontakt mellom forfattere og publikum og sikre at forfatteren får riktig honorar. Organisasjonen formidler forfattere til opplesninger, bokbad, foredrag, skrivekurs, skolebesøk og mye annet. Viktige oppdragsgivere er bibliotek, skoler, offentlige institusjoner, bokbransjen, organisasjoner og næringsliv.

Det er en medlemsorganisasjon for forfattere med ca 1400 medlemmer i hele landet. Organisasjonen ble etablert i 1968.

 

Du kan lese mer om Norsk Forfattersentrum her