Med Bile og Breen på Kvinnedagen

8. MARS: Litteraturhuset i Skien markerer Kvinnedagen med «bra damer» - Amina Bile (bildet), Marta Breen og Ingvild Homme.

Under vignetten «Bra damer» markeres kvinnedagen på Litteraturhuset i Skien med foredrag, appell, kvinne-quiz og musikk.

«8. mars-komiteen i Grenland og Litteraturhuset proudly presents … Vi synes selv at vi har gjort noen scoop til årets markering av Kvinnedagen», som det heter i invitten til kveldens seanse, med Marta Breen, Amina Bile og Ingvild Homme som «headlinere».

Amina Bile er en av de unge kvinnene som har blitt kjent som «De skamløse jentene», og som nylig ble tildelt Fritt Ords honnørpris for sin «personlige og modige innsats for å belyse sterk sosial kontroll i minoritetsmiljøer». Denne prisen føyer seg inn i en rekke av priser og utmerkelser de skamløse jentene har fått for kampen de gjør. Så sent som i januar mottok de Kverulantenes nasjonale pris for arbeidet sitt, og sist høst fikk de Skamløsprisen. Årets første utgave av det feministiske tidsskriftet Fett er helt og holdent viet gjesteredaktørene, Nancy Herz, Sofia N. Srour og Amina Bile – de skamløse jentene.

 

Rumpefeide og F-ord

Forfatter og spaltist Marta Breen bør være godt kjent for de fleste av våre lesere. Hun har skrevet en rekke bøker om kvinner i kulturlivet, kjønnsroller og feminisme. Breen er både fritt- og veltalende, tydelig og spissformulert.

Nylig ble Marta og hennes illustratør Jenny Jordahl nominert til Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur i fagbokkategorien for boka 60 damer du skulle ha møtt. Norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt. Andre bøker er Den store rumpefeiden, F-ordet. 155 grunner til å bli feminist, og Født feminist. Hele Norge baker ikke. De tre førstnevnte krydret med Jenny Jordahls morsomme illustrasjoner.

 

FOREDRAG OG QUIZ: Marta Breen (foto: Morten Brun)

 

I kveld skal Breen vil fortelle om sitt forfatterskap og om likestillingens kår i Norge i dag. Med humor og bilder vil hun illustrere rekke eksempler på hvordan medier og kultur fremstiller kvinner og menn på svært så ulikt vis. Nylig kom Marta Breen dessuten med sin egen quizbok: Hva vet du om damer? Etter foredraget blir det arrangert en uhøytidelig quiz basert på boka.

I mellom Bile og Breen blir det også en minikonsert med singer/songwriter Ingvild Homme.

 

Kveldens program på Litteraturhuset i Skien:

18.00: Ungdomsappell ved Amina Bile
18.20: Minikonsert med Ingvild Homme
18.45: Pause
19.00: Foredrag og quiz med Marta Breen