Reine Ord-prisen til Strøksnes

Under litteraturfestivalen Reine Ord i helgen ble Morten A. Strøksnes tildelt Reine Ord-prisen.

– Dette hadde jeg ingen anelse om og det var en morsom overraskelse, sa forfatteren selv etter utdelingen.

– Det har vært så mye medvind med denne boka at det tar visst aldri slutt, sa Strøksnes etter å ha fått overrakt prisen. Strøksnes vant både Brageprisen og Kritikerprisen for den kritikerroste Havboka, som utkom høsten 2015. Boken har også vakt oppsikt i utlandet, og rettighetene er solgt til hele 16 land. Allerede før utgivelsen i Norge ble rettighetene til Havboka solgt til seks land. Høsten 2016 skal den lanseres i Danmark, Nederland, Sverige og Tyskland.

Havboka er så langt trykket i fem opplag. Totalopplaget er på 33 000 eksemplarer.

Den ble plukket ut som en av årets beste bøker i 2015 av en lang rekke anmeldere og fikk strålende kritikker av et samlet anmelderkorps: «… eit meisterverk, ikkje noko mindre…” skrev Gudmund Skjeldal i Bergens Tidende, som var blant anmelderne som trillet terningkast seks for Strøksnes.

Morten A. Strøksnes er født i Kirkenes i 1965 og bosatt i Oslo. Han er idéhistoriker, journalist, fotograf og forfatter. I 2011 fikk han Språkprisen for fremragende bokmål for bøkene Hva skjer i Nord-Norge? (2006) og Et mord i Kongo (2010) samt for sine spalter og reportasjer. Et mord i Kongo ble i tillegg nominert til Brageprisen. I 2012 utga han Tequiladagbøkene, en skildring av narkokrigens slagmarker i Sierra Madre, Mexico.