Johan Harstads får Europese Literatuurprijs for "Max, Mischa & Tetoffensiven".
Johan Harstads mursteinsroman Max, Mischa & Tetoffensiven får den nederlandske prisen Europese Literatuurprijs. Det melder Den norske Forfatterforeningen på sine nettsider.
Europese Literatuurprijs er en pris som siden 2011 har vært gitt til en roman på et europeisk språk som er oversatt til nederlandsk og kommet ut på nederlandsk året i forveien.
Fint selskap
Johan Harstad blir med det en del av et bra lag forfattere som har fått prisen. Tidligere vinnere er Marie NDiaye (2011), Julian Barnes (2012), Emmanuel Carrère (2013), Jérôme Ferrari (2014), Jenny Erpenbeck (2015), Sandro Veronesi (2016) og Max Porter (2017).
Og i år altså Johan Harstad.
Boken Max, Mischa & het Tet-offensief er oversatt til nederlandsk av Edith Koenders en Paula Stevens, og kom altså ut i fjor.
Kortlisten for 2018 inneholdt, i tillegg til Harstads bok, bøker av Paolo Cognetti, Daniel Kehlmann, Bodo Kirchhoff of Francesco Pecoraro.
Kortprosa, romaner og skuespill
Johan Harstad (f. 1979) debuterte debuterte allerede som 22-åring med kortprosasamlingen Herfra blir du bare eldre. Hans første roman, Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? ble utgitt i 2005 og er nå utgitt i Sverige, Danmark, Finland, Nederland, Tyskland, Færøyene, Italia, Russland, Frankrike og USA. Han har også skrevet flere teaterstykker, og i 2009 var han engasjert som husdramatiker ved Nationaltheateret. Romanen Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? er filmatisert, og blant annet vist som serie på NRK. Alle hans skuespill er satt opp på ulike scener, og for oppsetningen av Osv. på Nationaltheatret ble Harstad tildelt Ibsenprisen. I 2017 fikk han Sultprisen for sitt «yngre, eminente» forfatterskap.
Murstein
I 2015 kom 1100 sider lange Max, Mischa & Tet-offensiven, som høstet et imponerende antall seksere fra anmelderkorpset.
Ifølge forlaget Gyldendal er det «en roman om anvendeligheten av vietnamesisk geriljateknikk i dagliglivet, om de som har vært i krig og de som demonstrerte mot dem; om hyperrealistiske malerier av vaskemaskiner og jenter som ligner på Shelley Duvall; om solen ute på Fire Island og en ettertraktet arbeidskopi av Apocalypse Now. Men mer enn noe er det en roman om spørsmålet enhver som har reist hjemmefra før eller siden må stille seg: Hvor lenge kan man egentlig være borte før det er for sent å dra hjem?»
Johan Harstad får prisen i Haag 31. oktober.o
(Forfatterfoto; John Erik Riley)