Slutt på blomsterkvastene

– Forfattere er nok glade i blomster, men også de spiser mat når ingen ser det. Med disse ordene stiftet blant andre Einar Økland Norsk Forfattersentrum for femti år siden.

Torsdag fyller Norsk Forfattersentrum 50 år, og markerer dagen med arrangementer over hele landet.

I dag tar interesseorganisasjonen seg av forfattere fra flere ulike sjangere, og sørger for at de får oppdrag og at de får betalt. Slik var det ikke alltid før. Og det var også grunnen til at Norsk forfattersentrum ble etablert for femti år siden.

– Forfattere er nok glade i blomster, men også de spiser mat når ingen ser det.

Det var ordene Bjørn Nilsen, Einar Økland og Tor Obrestad brukete da de 20. september 1968 stiftet Norsk Forfattersentrum, den gang en helt ny type skribentorganisasjon som skulle skaffe norske forfattere formidlingsoppdrag, og sikre at utøverne fikk skikkelig betalt for opptredenene.

40-årsjubileum i Oslo 2008. Einar Økland leser for kollegene. Foto: Norsk Forfattersentrum.

En suksesshistorie

Den første høsten hadde Forfattersentrum omtrent 100 medlemmer, formidlet 122 oppdrag og forsøkte å overleve på 10 000 kroner. I dag er over 1500 forfattere samlet i organisasjonen. Årlig formidler Norsk Forfattersentrum cirka 8000 oppdrag og fakturerer for over 30 millioner kroner på vegne av medlemmene.

Alle typer forfattere, over hele landet

I dag utmerker Norsk Forfattersentrum seg ved å være den eneste skribentorganisasjonen som samler alle typer forfattere, enten de skriver for barn, ungdom eller voksne, skjønnlitteratur eller sakprosa. Den er også spesiell ved at den har avdelingskontor i hver landsdel.

Selve stiftelsesdagen 20. september blir da ogs markert med jubileumsarrangement i de fem byene det er filialer, nemlig Tromsø, Trondheim, Bergen, Oslo og Kristiansand.

Arrangementene skal oppsummere Norsk Forfattersentrums historie og vise bredden i dagens medlemsmasse.

Økland i Bergen

I Bergen for eksempel. Der åpner Norli Strandgaten dørene, og serverer medlemmene fra vest både kake og noe godt i glasset.

Leser i Bergen: Erlend O. Nødtvedt. Foto: Elias Dahlen

Einar Økland, som altså var en av grunnleggerne, forteller om da foreningen ble stiftet i Oslo den gangen for femti år siden, mens Gunnar Staalesen og Stig Holmås, som begge har vært engasjerte medlemmer i flere tiår, letter på sløret og forteller om livet i foreningen.

Erlend O. Nødtvedts debutbok Harudes har tiårsårsjubileum i år, og forfatteren leser fra den, mens Olaug Nilssen leser en scene fra det hittil upubliserte teaterstykket «Ikkje tenk på det!», som visstnok er inspirert av livet på kontoret til Norsk Forfattersentrum Vestlandet. Chris Tvedt er jubileumskveldens konferansier.

Litterære festaftener

Leser i Trondheim: Nina Lykke. Foto: Jo Michael/Oktober

I Oslo blir det «50 år på 50 minutter», en festforestilling på Litteraturhuset, der flere av våre fremste forfattere leser fra sine bøker disse fem tiårene.

I Kristiansand blir det Litterær festaften på Aladdin kino, med en rekke lokale forfattere på programmet, mens det i Tromsø fokuseres spesielt på samisk litteratur.

I Trondheim kan man blant annet glede seg over Nina Lykke og Lykke-forelesningen «Virkeligheten er verst»

Trolig blir det en biomsterkvast eller to til bidragsyterne også.

 

Du kan lese om programmet på Norsk Forfattersentrums hjemmeside her.

 

(Foto hovedbilde: Tove K. Breistein)