Lensmann Vik i nytt format

Jørgen Jæger kommer ikke med noen full roman i høst, men til trøst for fansen har han skrevet en miniroman på 40 sider om politihelten fra Fjellberghavn.  

Den kommer sammen med 16 andre noveller i novellesamlingen Ikke et lik for mye, og den henger nøye sammen med én av de andre novellene i boken.

– Det er en samling gamle og nye noveller jeg har skrevet. Noen av dem er publisert andre steder tidligere, andre er nye, men alle er oppjustert til dagens krav, sier Jørgen Jæger til BOK365.

Kommer i oktober: «Ikke et lik for mye»

Ny roman til sommeren

Jørgen Jægers mange facebook-venner og følgere får jevnlig oppdateringer om hvordan han ligger an i skriveløypa. Og mange har ventet at det skulle komme en ny Ole Vik-roman i høst. I stedet blir det altså en novellesamling. Hvorfor ikke en ny roman?

– Den kommer til våren, eller tidlig neste sommer. Og det er forskjellige ting som har spilt inn her. Vi ble i hvert fall enige om at jeg skulle jobbe med disse novellene i sommer og høst, og gi ut romanen neste år.

Og Ole Vik-fans trenger ikke få abstinens. Fire av novellene, inkludert det han altså kaller en miniroman, omhandler Jægers politihelt Ole Vik og hans  medspiller Cecilie Hopen.

Grundig refusert

Jørgen Jægers ti bøker om Ole Vik er blitt folkeeie, og bergenseren har i flere år vært blant de tre mest solgte krimforfatterne her i landet.

Et lik for mye eller ikke? Utsnitt av smussomslaget.

Det store kommersielle gjennombruddet kom med Monster i 2015, men mange har fulgt Jørgen Jæger siden lenge før det.

For han har skrevet hele livet. Han elsket å skrive stil på skolen. Han skrev mange sider lange brev da han var i militæret. I yrket som selger har han mang en kveld sittet på hotellrom og skrevet noveller som har kommet på trykk. Og helt sikkert mange som ikke har kommet på trykk. Og det var altså bare så vidt det ble forfatter av Jørgen Jæger. Han gikk runden hos en rekke forlag med bøkene sine, men ble refusert igjen og igjen. Først da han var 57 år gammel kom debuten med Skyggejakten på Damm forlag.

Personene viktigst

Nå er alle de ti bøkene om Vik og Cecilie Hopen samlet på Juritzen forlag, som virkelig har lykkes med å selge Jæger til folket. Det er blitt flere nominasjoner til Bokhandlerprisen og uendelig mange signeringsferder rundt i landet. «Folkekjær» er et ord som passer godt på den 72 år gamle bergenseren.

– Hva er det du har truffet med bøkene dine tror du?    

– Jeg tror det meste handler om menneskene. Det at folk kan identifisere seg med persongalleriet og problemstillingene de står overfor i livet er utrolig viktig. Den største utfordringen når du skriver med én hovedperson, slik jeg gjør, er å holde interessen for denne personen oppe. Men jeg tror jeg har litt å gå på når det gjelder Ole Vik, sier forfatteren. – Og jeg kan jo fokusere litt Cecilie Hopen også hvis det kniper.

Pensjonist? Langt ifra

Jørgen Jæger har passert pensjonsalderen for lengst, men har ingen planer om noen pensjonisttilværelse. Han har derimot planer om mange flere bøker med Ole Vik i hovedrollen. Eller som han pleier å si når temaet kommer opp: – Jeg skal skrive til jeg dør – og vel så det.

Roman nummer elleve kommer på forsommeren neste år. Miniromanen og de andre novellene i samlingen Ikke et lik for mye er meldt 22. oktober.