Poesiåret 2019: Dikt under julegrana?

Lyrisk: Dikt er populær julegave, fint å kontemplere over i romjula. Her får du fem anbefalinger fra årets utgivelser.

Poesiåret 2019 har alt i alt kanskje ikke vært blant de mest minnerike, men for all del, høydepunktene har man kunnet glede seg over.

Debutant Martin Svedman kom tidlig på året og måtte tidlig trykkes i flere opplag. I mai toppet Trygve Skaug Bokhandlerforeningens skjønnlitterære bestselgerliste fire uker på rad. Lignende salg vi ikke sett siden Rolf Jacobsens legendariske Nattåpent fra 1985. Til årsdagen for Jan Jakob Tønseths bortgang kom en nydelig samling med etterlatte dikt. Bokhøstens mest omtalte diktsamling har vært Kjersti Bjørkmos dikt med kommuneslagord som utgangspunkt, også denne i nye opplag. Julesalget åpnet så med Ellen Wisløffs vakre julehefte av Ren Poesi.

Og mange flere vi ikke får med oss her. Del og gi bort dikt – «poesien er er gudenes tungemål».

* Ellen Wisløff, Ren poesi – Når nettene blir litt for lange (Aschehoug)

Ellen Wisløff har redigert sin populære diktantologi Ren Poesi – klappet og klar også til denne jula. Heftet åpner med Anne Grete Preus, som vi mistet i august i høst, sin episk vakre Når Himmelen faller ned. Vi falt for heftet og trillet terningkast seks. I år inneholder heftet mye nyskrevet. Nesten bare, men ikke kun, lyrikk. På fredag lå juleheftet helt oppe på syvende plass på Bokhandlerforeningens skjønnlitterære bestselgerliste.

Les hele omtalen her.

 

* Martin Svedman, Når jeg drikker (Cappelen Damm)

Lyrikkdebutant Martin Svedman måtte trykkes i flere opplag og fikk mye mediaomtale da samlingen Når jeg drikker utkom i januar i år. Svedman (f. 1977) er tørrlagt på åttende året, men i samlingen har han gjort bruk av erfaringer fra tiden da han var aktiv alkoholiker. Konkrete dikt som treffer og gir en sterk leseopplevelse.

Les hele omtalen her.

 

 

* Trygve Skaug, Følg med nå (Cappelen Damm)

Trygve Skaug er låtskriver, vokalist og landets mest solgte poet. Cappelen Damm har valgt å markedsføre årets diktsamling, Følg med nå som ei ungdomsbok. Det er tøvete. Visst passer diktene godt til et yngre publikum, men det gjør de også til godt voksne. Bare å pakke inn – til gammel som til ung.

Les hele omtalen her.

 

* Jan Jakob Tønseth, Andre morgener (Cappelen Damm)

I oktober i fjor mistet vi dikteren Jan Jakob Tønseth. Til årsdagen for hans bortgang utkom denne samlinga med etterlatte dikt, redigert og med etterord av Lars Saabye Christensen, hvor han skriver: – Dikterens sorg og tvil kommer til syne, men ikke uten latter, aldri uten latter, den forsonende gest.

– Ei rent ut gripende diktsamling, brutalt treffende, men også rørende.

Les hele omtalen her.

 

* Kjersti Bjørkmo, Hadde du bodd her hadde du vært hjemme nå (Tiden)

Årets mest omtalte diktsamling, «et humørfylt korrektiv til NPM (New Public Management)», kom ut i tid til bokhøsten. Den fikk svært mye mediaomtale og nye opplag har måttet trykkes. Vi rullet med glede terningkast seks for denne lysende diktsamlinga.

Les hele omtalen her.