Pippi og sterke kvinneskikkelser

- Aller best er det å lese om en jente som overvinner både sin egen frykt og farlige fiender og samtidig selv vokser til et sterkt forbilde, mener ukas barnebok-profil.

Erik Martenson vant juryens spesialpris i Schibsted Forlags romankonkurranse med Skyggespinneren som ble utgitt i 2014. Han er opprinnelig utdannet bokhandler, har bakgrunn fra Forsvarets spesialstyrker og har også jobbet som journalist og studert kinesisk. Erik Martenson bor i Tromsø der han også er født og oppvokst.

 

Lietas drøm er andre bind i serien Den siste Navigatør. Disse bøkene skiller seg ut fra alt annet innen norsk ungdomslitteratur; en velkomponert og spennende science fiction-fortelling med internasjonale vibber. Bli bedre kjent med forfatteren i vår ukentlige spalte.

 

Forfatter: Erik Martenson, 44

 

image001

 

Aktuell med:Lietas drøm (Vigmostad & Bjørke)

Stjerneskipet Talos har endelig kommet frem til Etai Kalan, men prøvelsene for mannskapet stopper ikke der. Samtidig på hjemplaneten Terra blir gutten Finn vitne til et angrep på presidenten som skal få ringvirkninger ingen kunne forutse.

 

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken:

Jeg startet å skrive denne bokserien fordi det er altfor lite norsk science fiction der ute. Samtidig håper jeg norsk ungdom, og voksne, blir inspirert til å lære mer om universet som omgir oss.

 

Tre barnebok-favoritter:

– J.R.R. Tolkien: Hobbiten — Boken som skapte en helt ny sjanger!

– Bing & Bringsværd: Marco Polos nye eventyr — En enestående norsk sci-fi-fortelling som også finnes som hørespill og TV-dramatisering i flere deler.

– Astrid Lindgren: Ronja Røverdatter — En bok jeg leste i filler. Spennende og med en utrolig innlevelse.

 

Sjekk ut: 

James S.A. Corey: The Expanse-serien — Utrolig spennende sci-fi-bokserie som også har resultert i TV-serie. Forhåpentligvis kommer den på norsk snart!

 

Hvordan jobber du?

Jeg skriver når jeg har sjansen, enten det er på hjemmekontoret eller ute på reise. Har full jobb ved siden av, så det blir mange sene kvelder. Har stort sett alt i hodet, men noterer synopsis på hele serien, bok for bok. Bruker ellers skriveprogrammet Pages på iPad og Mac.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

Hobbiten, fordi det var en unik fortelling, ulikt noe man hadde lest før. Og alt er så gjennomført med egne språk og ulike raser, en rik bakgrunnshistorie sterkt inspirert av nordiske sagn og eventyr.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

Gandalf fra Hobbiten. Hvem vil ikke snakke med en trollmann som har levd i tusenvis av år og kjempet mot drager og balroger?

 

Og hvem ville du helst selv ha vært?

Aragorn fra samme univers.

 

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

Enhver god barne- og ungdomsbok bør være spennende og samtidig lærerik. Den bør inspirere og gi en god følelse. Den må være velskrevet og så feilfri som mulig, fordi man plukker opp mye i de bøkene man leser tidlig. Den må også ha rollepersoner man kan identifisere seg med, uansett sjanger.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Pippi, fordi jeg liker sterke kvinneskikkelser. Aller best er det å lese om en jente som overvinner både sin egen frykt og farlige fiender og samtidig selv vokser til et sterkt forbilde. Som Lieta i min egen bokserie, Den siste Navigatør.