Pilegrimstur gjennom Valdres

- og mange deilige dager og uker i Oslo-området. Med Terje Tvedts "Norske tenkemåter" øverst i bokbunken.

Knut Olav Åmås har vært i Norge i hele sommer. Og gjerne ved et bord ceviche, hjortekjøtt og utvalgte oster. Men Fritt Ord-direktøren skriver reisebøker om utenlandske destinasjoner også. I årets bok skal vi til Wien. 

 

Dagens sommergjest: Knut Olav Åmås

 

Hvor tilbringer du ferien?

– I år er hele sommerferien tilbrakt i Norge – det blir nok av reiser i utlandet resten av året. Jeg vil gjerne bli enda bedre kjent med enda mer av mitt eget land. Jeg har vært en del i Hardanger hos min mor, jeg har gått åtte dagers pilegrimstur gjennom hele Valdres med min kjæreste Knut Aastad Bråten og en gruppe, og ellers har det vært småturer rundt omkring – og mange deilige dager og uker i Oslo-området.

 

Ferie med eller ferie fra bøker?

– Har lest noen bøker, men ikke veldig mange. Det går mest i film, TV og radio om sommeren. Jeg leser mye bøker ellers i året.

 

Hva ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Terje Tvedt: Norske tenkemåter. Artikler 2002-2016. Gleder meg nå til å lese Marie Auberts nye novellesamling, Kan jeg bli med deg hjem.

 

Hvilken er den beste boka du har lest i år?

– Greier ikke svare på spørsmålet, og det er vel ingen konkurranse … Jeg leser gjerne bøker om språk, og en god en er Helene Uris nye Godt språk.

 

Sjekk ut: 

– Jeg har ingen favoritter, men synes det er morsomt å følge fjorårets debutant Anders Brenno fra Valdres, som kom med diktsamlingen Vampire Yeah – en slags horrorpoesi om kjærlighet og angst. Han er en type forfatter som får unge mennesker til å lese dikt.

 

Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Et kresent utvalg av ceviche til forrett, hjort til hovedrett og et lite ostefat til dessert!

 

Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Linn Ullmann (som fyller 50 år akkurat i skrivende stund), som jeg har arbeidet sammen med, og som det alltid blir lærerike og utfordrende samtaler med.

 

Hva har gledet deg mest i Bok-Norge så langt i år?

– Det grunnleggende som av og til glemmes: At vi lever i et land fullt av lesende mennesker, at de fyller litteraturarrangementer hver eneste kveld landet rundt, og at vi har en offentlig politikk og en biblioteksektor som er så viktig for litteraturen.

 

… og hva er du ikke fullt så glad for?

– At en del medier ikke satser på kritikken og gjør den relevant og interessant for flere lesere.

 

Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

–Jeg ville funnet flere tiltak for hvordan staten kan støtte opp under utviklingen av norske biblioteker, både folkebibliotekene og fag- og forskningsbibliotekene: Hvordan få flere kommuner til å satse sterkere på sine lokale biblioteker, og hvordan få flere viktige institusjoner til å prioritere sine fagbiblioteker. Det varierer for sterkt landet rundt.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

– Ikke så originalt: Twitter og Facebook gir meg mye informasjon og mange ideer hver eneste dag.

 

Hva en god sommerferie inneholde?

– Flest mulig dager uten å ha en eneste plan, og gleden ved å kunne utsette det du ikke føler for i øyeblikket.

 

Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– «Utgir du selv ny bok i år?» – Ja, faktisk to. Jeg utga reiseboken Wien. 100 unike opplevelser sammen med min kjæreste Knut Aastad Bråten i januar. Det er en glede å oppleve at den blir brukt av så mange. Serien på Kagge startet med vår New York-bok, som var Knuts idé, for tre år siden. Det er blitt en sterk serie med en rekke forfattere og byer. I månedsskiftet august/september kommer jeg med en ny bok, Makteliten. 252 kvinner og menn som styrer Norge. Jeg er redaktør for den. Jeg har hatt med meg Kristin Clemet, Kjetil Wiedswang, Aksel Braanen Sterri og Sven Egil Omdal i arbeidet.