Belgravia i Den franske sal

Julian Fellowes «Belgravia» finner sted i storslåtte omgivelser. Den franske sal var derfor en naturlig arena for boklanseringen i Norge.

Fredag ettermiddag inviterte Gyldendal forlag til Afternoon tea i Den franske sal i Nasjonalgalleriet, i anledning lanseringen av Julian Fellowes’ Belgravia.

Akkompagnert av fiolinspill entret gjestene salen, hvor bordene var dekket med hvite duker og to etasjers kakefat. Da den store eikedøren ble lukket, reiste de fremmøtte virkelig tilbake i tid.

 

_MG_3232

 

– Det er som om denne salen ble skapt for nettopp denne anledningen, sa Toppen Bech fra talerstolen midt i salen.

 

Kapitler til bok

Julian Fellowes er kjent som skaperen av seriesuksessen «Downton Abbey». Serien som følger familien Crawley, og deres skjebner i et England i forandring, ble vist i over 100 land og vant flere prestisjetunge priser. Nå er han klar med sitt nye kostymedrama, denne gangen i bokform. Hovedpersonen var ikke selv til stede i Den franske sal, men han fikk fortelle om sitt nyeste prosjekt gjennom en liten videohilsen.

Belgravia skinner lys over en fascinerende periode i Englands historie, fortalte Fellowes til de fremmøtte gjennom en forhåndsinnspilt videohilsen.

Kapittel for kapittel har Belgravia blitt utgitt på e-bok løpet av sommeren, og hver og en av disse har havnet på bestselgerlista for e-bøker. Nå er den her i papirform.

 

_MG_3195

 

– Når man ser de arkitektoniske perlene i Belgravia kan man bare se for seg sladderen og intrigene som foregikk bak disse dørene under Victoriatiden, fortalte han.

Og det er nettopp innenfor dørene til to av disse herskapelige hjemmene Belgravias handling finner sted, satt i 1840-tallets London.

– Men historien min starter tyve år tidligere, på et ball i Brussel i 1815. Her møttes fiffen til festligheter, uvitende om at livene dersom kom til å forandres for alltid. Midt på natten kom beskjeden om at Napoleons hær hadde krysset grensen, og som dere kan gjette, har hendelsene en stor innvirkning på livene til gjestene.

Resten av boka plukker opp handlingen 25 år senere, hvor to herskapelige familier har slått seg ned i fornemme Belgravia – men ballets hendelser henger fortsatt med dem.

 

_MG_3217

 

Fellowes og Austen

En annen som er bevandret i herskapelige hjem er Toppen Bech. Hun var til stede fredag og ga et innblikk i den herskapelige tiden; et vaskekte «upstairs og downstairs»-samfunn med en by og nasjon i stor utvikling.

– Fellowes tegner et bilde av et samfunn med store forskjeller. Det er naturlig å dra en parallell til Jane Austen. Begge bruker forstørrelsesglass på et samfunnsbilde, men det er fremdeles romantikken som står i sentrum.

 

_MG_3221

 

Bech bruker også tid på å utbrodere om ballet hvor handlingen starter.

– Dette ballet, og Napoleonskrigen som raser, spiller en viktig statistrolle. Likt som Slaget ved Somme satte stemningen i Downton Abbey, setter hendelsene ved dette ballet stemningen for resten av romanen.

 

_MG_3242

 

 

Foto: Helene Spanthus