Peter Englund: –Gravplyndring!

Mener Mercedes misbruker Karin Boye-dikt i sin nye reklamefilm.

Mercedes’ nye reklamefilm har allerede rukket å bli vist på svenske TV-skjermer en stund. Mens bilen ruller gjennom ørkenlandskap, leser Lena Endre «I rørelse» – Karin Boyes kanskje mest kjente dikt, ved siden av «Ja visst gjør det ont». Og spesielt ont gjør det for Svenska Akademiens faste sekretær Peter Englund.

 

Du vil neppe finne Peter Englund bak Mercedes-rattet med det første. Svenska Akademiens frontfigur har hisset seg alvorlig opp over påfunnet: «Å utnytte Boyes dikt på denne ufølsomme og gjennomkommersielle måten er gravplyndring,» skriver Englund på sin blogg. «Vi oppfordrer dem til å slutte å bruke Boyes dikt i sin reklamefilm.» Englund påpeker at det heller ikke nevnes at Karin Boye er opphavskvinnen til tekstlinjene som brukes i filmen.

 

Klassikervern

Gjennom sine advokater ber Svenska Akademien nå Mercedes om å slutte med denne «gravplyndringen». Brevet er stilet til administrerende direktør Jörg Himmelmann i Mercedes Sverige, som blir bedt om å stoppe reklamefilmen innen en uke.

 

Boye

Karin Boye.

 

Nå er i utgangspunktet tekster av en forfatter som har vært død i over 70 år, frie til å bruke. Boye døde i 1941, altså for 73 år siden. Men det finnes også et såkalt «klassikervern», som skal hindre at et verk brukes stikk i strid med hva forfatteren en gang sto for. Svenska Akademin kan derfor føre en død forfatters sak i en domstol, dersom man mener at et verk er blitt grovt misbrukt.

Et godt påskudd til å ta med en av Karin Boyes klassikere er det uansett:

 

I rörelse (1927)

 

Den mätta dagen, den är aldrig störst.

Den bästa dagen är en dag av törst.

 

Nog finns det mål och mening i vår färd –

men det är vägen, som är mödan värd.

 

Det bästa målet är en nattlång rast,

där elden tänds och brödet bryts i hast.

 

På ställen, där man sover blott en gång,

blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

 

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.

Oändligt är vårt stora äventyr.

 

Karin Boye

 

«I rørelse» ble første gang publisert i det sosialistiske tidsskriftet Clarté i 1927.