Tøffe tider i plankebyen

Litteraturhuset i Fredrikstad herjes av både brann og restaurantkonkurs.

En ulykke kommer sjelden alene, heter det. Sjelden har det vært mer sannhet i det, enn hva Litteraturhuset i Fredrikstad har opplevd de siste dagene. Gårsdagens brann klarte de å få kontroll på. Men de klarte ikke å avverge at restaurant Fabel gikk overende.

– Selskapet har ikke eiendeler av vesentlig verdi, og har ikke penger på bok eller fast eiendom, opplyste styreleder Lloyd Fredrik Klüwer i Glomma Mat & Vinhus AS, da skifteretten sist fredag morgen slo selskapet konkurs.

– De ansatte får eventuelt dekket sine krav gjennom lønnsgarantifondet. Ellers utgjør skatter og avgifter til det offentlige og husleie til byggets eier de største kreditorene, sier advokat Arne Sekkelsten, som er bostyrer etter konkursen i restauranten Fabels driftsselskap, Glomma Mat & Vinhus AS til Fredriksstad Blad.

 

Krav på fem millioner

Advokaten understreker at det er altfor tidlig å si noe om hvem som taper mest på konkursen, men bekrefter at han muntlig har fått anslått at kravene kan komme opp i fem millioner kroner.

– Vi vil få bedre oversikt over dette etter hvert som kreditorer nå er gitt anledning til å melde sine krav, sier bostyreren til Fredriksstad Blad.

Første skiftesamling holdes i Fredrikstad tingrett 30. april.

 

Slipper med skrekken?

Mye kan tyde på at Litteraturhuset kan  slippe unna gårsdagens brann med skrekken, en utbrent takterrasse og ellers noe røyk og vannskader. Det spekuleres i om brannen kan ha startet i et askebeger.

En stund så det dramatisk ut: – Jeg så at flammene sto ut ifra taktarrassen i bygningen, fortalte Fredriksstad Blads journalist på stedet.

Merete Lie, daglig leder ved Litteraturhuset, fortalte like etter klokken 12 at alle var ute av huset:
– Det brenner ute på takterrassen. Alle er ute av bygningen, sa hun til Fredriksstad Blad.

 

Merete-Lie

 Merete Lie (Foto: Litteraturhuset i Fredrikstad)

Klokken 12.17 viste FBTVs bilder at flere brannmenn var på taket på Litteraturhuset og ute på terrassen, og at røykutviklingen var i ferd med å avta og rett før kl. 13 bekreftet Brannvesenet at brannen var slukket.

 

Ubehagelige sekunder

Stein Georg Lillemoen, daglig leder i Earthtree Media som holder hus i Litteraturhusets andre etasje, forteller om korte, men ubehagelig sekunder:
-Vi fikk beskjed av Litteraturhusets adminsitrasjon om at vi måtte evakueres. Jeg tok bare tak i dataen min og sprang ut sammen med gutta her på kontoret, forteller Lillemoen, som klokken 12.20 sto i Storgata og så på at brannmannskaper jobbet med brannen, mens veien rundt ble sperret av. Det var en stund kraftig vind og betydelig røykutvikling på stedet.

Det er Institutt for Journalistikk som leier lokalene i toppetasjen i Litteraturhuset.