Påskelabyrinten: Her er fasiten!

Strevde du med årets litterære påskelabyrint på BOK365? Her er svarene, med utførlige forklaringer.

Responsen på BOK365s litterære påskelabyrint har vært formidabel. Gledelig mange har grublet over, og løst, våre oppgaver. Vinneren blir trukket og bekjentgjort i morgen. Men før vi kommer så langt: Her er fasiten på de 25 reisemålene – med utførlige forklaringer:

1.

Du tar med deg kofferten inn på en kafé for å slukke kaffetørsten og skjerpe hodet før avreise. Ved et av bordene sitter det to kvinner med en gutt imellom seg. Den ene kvinnen har en bie i håret, men vil ikke vifte den bort. Den andre kvinnen sitter med et egg foran seg, men vil ikke kakke det. Gutten har en bursdagskake med 11 lys, men ser likevel trist ut. «Er du fremdeles lei deg?» spør hun med bien i håret. Gutten nikker. «Jeg vet hva vi gjør», sier hun med egget. «Vi stikker og tegner hjemme hos meg, på øygruppen av Moby Dicks venner» Hun snur seg mot deg og sier: «Bli med oss!»

Svar: HVALER. Kvinnene er Maja Lunde (med bie i håret – forfatter bak Bienes historie) og Lisa Aisato (Odd er et egg). Mellom seg har de Julian, som feirer 11 år innledningsvis i Snøsøsteren. Lisa Aisato har atelier på Hvaler (Moby Dicks venner).

2.

Vel fremme støter du på to særpreget skjeggprydede menn på bryggekanten. De ber deg reise til en gård de begge har et forhold til. «Var det ikkje der du skal ha henta inspirasjon til Rosmersholm», spør den ene. «Var det ikke der du var privatlærer og formulerte dine tanker om vort skriftsprog da, min gode mann», repliserer den andre. De ber deg reise til kommunen hvor denne gården, som på midten av 80-tallet var opptakssted for en BBC-krim, ligger. Ordrett uttalt kan kommunenavnet gi tåkete assosiasjoner, men slik de lokale uttaler det farer tankene av sted til mer humoristiske krumspring.

Svar: SKODJE. Det er Henrik Ibsen (via svigerfamilien) og Ivar Aasen (som gammel privatlærer der) som begge har tilknytning til den praktfulle gården Solnør, hvor BBC-serien og NRK-påskekrimen «Malstrøm» ble tatt opp. Navneassosiasjon: skodde, eller som de lokale uttaler stedsnavnet: Skøje.

3.

Foran det herskapelige hvite trebygningen blir du møtt av en kvinne som står og fikler med en leke i en snor. Hun presenterer seg som Lou, sier hun savner sin kjære Will intenst, og forteller at millioner av lesere verden over har fått tatt del i denne sorgen. «Nå er det på tide at du kommer deg ut i verden, vestover. Reis til min ‘mors’ fødeby – tjenestepike i narkorus, i grevskap som går opp i røyk.

Svar: MAIDSTONE (I KENT). Leken i en snor = en jojo, som assosiasjon til Jojo Moyes. Lou og Will har hovedrollene i hennes monstersuksess Et helt halvt år. Moyes er født i Maidstone (tjenestepike i narkorus) i Kent (sigarettmerke = grevskap som går opp i røyk)

4.

«Velkommen hit», sier en spinkel og blid fyr kledd i pyjamas. Han forteller at han jobber med en bokserie hvor Andy og Terry når stadig større høyder, og vil at du skal reise til hans by. «Du er på sporet, og skal videre til hovedstaden i en delstat som den forrige dronningen her du er nå ville vært stolt av. Men du må reise helt til den andre siden av kloden.»

Svar: MELBOURNE. Du blir møtt av Andy Griffiths, forfatteren bak Gutta i trehuset og ambassadør for The Pyjama Foundation. Du skal til Australia, delstaten Victoria (den forrige dronningen) og delstatshovedstaden Melbourne.

5.

Vel fremme, ør av jetlag og stiv i knærne, blir du møtt av en kvinne du drar kjensel på. Hun forteller at mange rundt omkring i verden er blitt kjent med blant andre Eva, Paula og Ines. Hun tar frem en iPad hvor en gammel film flimrer over skjermen. Du ser en mann med briller foran et flagg i rødt, hvitt og blått, med en stjerne. Plutselig stormer en offiser inn i bildet. Bak sin rygg, i det fjerne, har også offiseren et flagg i rødt, hvitt og blått, men med flere stjerner og striper. «Du skal ikke til landet hvor dette skjedde med min fars fetter, men du skal reise til min fødeby ørkenhovedstaden», sier kvinnen.

Svar: LIMA. Eva, Paula og Ines er blant Isabel Allendes romanskikkelser. Hennes fars fetter var Salvador Allende, president i Chile, som ble styrtet av general Augusto Pinochet (med støtte av USA, derav flaggvarianten) 11. september 1973. Isabel Allende er født i Lima (også hint innledningsvis i neste oppgave: «en by det er lett å feste seg ved») i Peru, verdens nest største hovedstad beliggende ved en ørken.

6.

«Dette er en by det er lett å feste seg ved, men du må videre», sier mannen som møter deg. «Du har kanskje lest noen av bøkene mine. Det startet med Brett og den varme ildkulen. Reis dit hvor handlingen utspiller seg, så håper jeg du ikke blir stående og stange der», sier han gjennom det store, oppsiktsvekkende flotte skjegget. Når mannen vinker farvel, legger han til: «Hørte forresten at noen norske forlagsfyrer har rappet båten min. Vet du noe om det?»

Svar: PAMPLONA. Åsted for Ernest Hemingways Og solen går sin gang, hvor mennene kretser rundt overklassejenta Lady Brett Ashley. De norske forlagsfyrene er Jonas Forsang og Magnus Rønningen, som valgte forlagsnavnet Pilar etter Hemingways 38 fots fiskebåt (Pilar er for øvrig også kallenavnet til Hemingways tredje kone, Pauline). Nå er norske Pilar en del av Strawberry Publishing.

7.

Vel fremme registrerer du at språket er det samme som på forrige stoppested. Midt i det hektiske folkelivet, kommer det en jente bort til deg med en lapp, hvor følgende står skriblet på norsk: «Sagadronningen ble født her, Anne Karin Elstad mente hun kunne vente, og hun er sentral i et bankende bakverk. Reis dit», oppfordrer jenta. «Geografisk er det et stykke unna, men navnet er på sett og vis nærmere. Drar du vekk storkaren og bytter ut en vokal, så er du der».

Svar: LENA. Margit Sandemo (Sagaen om Isfolket) er født her. Anne Karin Elstad skrev Senere, Lena (1982) og Lena er også hovedpersonen i Maria Parrs Vaffelhjarte (= bankende bakverk). Dra vekk storkaren (minus pamp) og bytt ut en vokal (fra Lona til Lena).

8.

Kafeen i bygda er stengt, men på trappa finner du en symaskin og et gammelt biblioteklånekort. Du registrerer at fødselsdatoen på kortet er 16. juli. På symaskinen er det festet en post-it-lapp med beskjeden: «Reis til byen hvor jeg slo meg ned sammen med Merete».

Svar: NOTODDEN. Vi skal frem til romanen og romanfiguren T. Singer. Symaskinen = Singer. T. Singer var bibliotekar på Notodden, hvor han slo seg ned sammen med romanens Merete. 16. juli = forfatter Dag Solstads fødselsdato.

9.

Utenfor puben i byen ved østløpet møter du en kvinne i 30-årene. «Handlingen i min siste roman er lagt til en by mellom sju, og tittelen har like mange innganger. I år er den med på Jernvognen», sier hun og blåser skummet av halvliteren. «Reis til fødestedet mitt, hvor også Erika og Elin kommer fra».

Svar: ØLEN. Romanen Dei sju dørene er lagt til Bergen, byen mellom de sju fjell. Boken er blant årets finalister til Riverton-prisen (Stein Riverton/Sven Elvestad skrev Jernvognen). Halvliteren gir assosiasjoner til Ølen, hvor forfatter Agnes Ravatn er født – i likhet med Erika Fatland og værpresentatør Elin Tvedt.

10.

En mager mann med bart og runde briller løfter høflig på hatten når du ankommer. «Det er flott og lunt her innerst i fjorden, men ville det ikke være fint å hente frem passet igjen, og flytte litt på seg både i tid og geografi?» spør han. «Sirenene og Kyklopene er en del av min fortelling, som begynner en tidlig morgen ved et kystfort. Jeg vil at du reiser til Leopold og Molly, og byen hvor hele romanen utspiller seg, ute der vest.»

Svar: DUBLIN. Det er selveste James Joyce som løfter på hatten. Handlingen og ingrediensene det refereres til er fra hans verk Ulysses, som utspiller seg i Dublin.

11.

Du verden, her på puben var det sannelig livlig. Tinnfløyte og felespill, sang og skrål, og god stemning. En mann, tydeligvis også besøkende, kommer ruslende bort. Han presenterer seg som Volker, og tar en solid slurk av sin nattsvarte Guinness. «Egentlig sverger jeg til en iskald pilsner med en solid skumtopp, men dette får duge», betror han deg. «Jeg vil at du skal reise til byen hvor min venn Gereon jobbet. Ikke til oldtidsbyen, men til hovedstaden.»

Svar: BERLIN. Det henvises til forfatter Volker Kutscher, mannen bak krimserien om Gereon Rath – adaptert til TV-suksessen Babylon Berlin.

12.

Vel fremme på jernbanestasjonen langt nordøst i det store landet, blir du møtt av en kvinne på perrongen. Hun ser rundt seg. «Det føles underlig å se alle skiltene i denne byen, som jeg deler navn med. Da jeg skrev og utga bøkene mine hadde jeg en liten og dedikert leserskare, men i ettertid har flere fått et forhold til novellene mine – også de leserne som ikke er kvinnelige rengjørere. Jeg vil at du skal reise til min fødeby, årets sjette + vondt utrop»

Svar: JUNEAU. Det er Lucia Berlin som møter deg – behørig kritikerrost her hjemme for Håndbok for vaskedamer. Hennes fødeby er Juneau (årets sjette: June, vondt utrop: au), delstatshovedstad i Alaska.

13.

«Det er sannelig ikke rare hovedstaden, dette», sier mannen hutrende, rekker frem hånden og presenterer seg som engleforskeren Antinous Bellori. «Jeg vil at du skal oppsøke min stadig kjempende skaper – og det er ikke Vårherre jeg tenker på – i byen hvor han gikk på katedralskole»

Svar: KRISTIANSAND. Engleforskeren Antinous Bellori møter du i En tid for alt (du får også et hint om dette innledningsvis i neste spørsmål). Min stadig kjempende skaper (henspiller til Min kamp-bøkene) er altså romanens forfatter Karl Ove Knausgård, som gikk på katedralskole i Kristiansand.

14.

«Vel, det er en tid for alt», sukker mannen som møter deg på neste stoppested. «Nå er det dessverre pest og plage som er i fokus igjen. Dette var også velkjent for noen av mine romanskikkelser, som profitøren Cottard og pater Paneloux. Jeg vil at du reiser dit handlingen foregår, og hvor jeg selv jobbet som lærer, langt nord i verdensdelen, bare en bokstav unna et betydelig hellig skrift.»

Svar: ORAN. Profitøren Cottard og pater Paneloux er blant romanskikkelsene i Albert Camus’ Pesten – som utspiller seg i Oran i Algerie. Og Oran er kun bokstaven unna koran.

15.

På vei inn på et av stedets trange spisesteder stopper du ved et bord hvor det ligger bokstavkjeks spredt utover duken: fire D’er, tre A’er og 2 M’er. Du finner en revolver inntil en hvit stokk og en gjev litteraturpris med årstallet 2000. Du hører noe kremte bak deg og ser inn i det granskende blikket til en gråhåret kvinne som presenterer seg som Peggy. Hun sier: «Reis til byen hvor vi skal følge etter dere i oktober – hvis det blir noe av i år, da.»

Svar: FRANKFURT. Peggy er kallenavnet til Margaret Atwood. Bokstavkjeksen hinter til hennes Maddaddam-trilogi. Atwood fikk Bookerprisen for Den blinde morderen i 2000 (derav revolver, hvit stokk og gjev litteraturpris). Hun er fra Canada, som overtar etter Norge som gjesteland under verdens største bokmesse i Frankfurt i oktober – hvis det blir noe av denne i år, da.

16.

Vel inne på hotellrommet ditt i den store byen, registrerer du at ryddepersonalet har gjort en heller dårlig jobb. Spredd utover skrivebordet finner du fire bilder av menn du drar kjensel på: Clark Olofsson, Helge Forsmo, Christer Petterson og Johan Ausonius, sammen med en nøkkel av glass og en gammel politi-ID med to like forbokstaver. I skrivebordet er det risset inn LXX, og rett ved siden av dette ligger en lapp hvor det står: «Reis til stedet hvor jeg så dagens lys».

Svar: KUMLA. De fire bildene er av kjente innsatte i Sveriges mest beryktede fengselsanstalt, Kumla. Politi-IDen tilhører Van Veteren, krim-hovedpersonen til Håkan Nesser. Forfatteren rundet nylig 70 år (derav LXX) og er født i Kumla.

17.

«Ganske utrivelig akkurat her, er det ikke det, da?» spør damen som presenterer seg som Åsa, og hysjer på de to hun har med seg, Alrik og Viggo. «Denne gangen handler det ikke om dere to, gutter. Det er ganske kriminelt der jeg skal sende deg videre, hos Rebecka i nord. Lekpredikanten der er myrdet og det utspiller seg ganske klaustrofobiske scener under isen. Reis dit, til byen hvor jeg vokste opp, og som nå er på flyttefot.»

SVAR: KIRUNA. Kvinnen er den utmerkede svenske krimforfatteren Åsa Larsson, som de senere år har fokusert på barnebøker (med Alrik og Viggo). Advokaten Rebecka Martinsson er hennes krimhovedperson. Handlingen utspiller seg i Kiruna, byen hvor Larsson vokste opp. Sprekker og deformasjoner i grunnen fører til at byen nå flyttes.

18.

«Hei, og velkommen», sier det skjeggete mannen når du ankommer. Han er en pussig fremtoning, der han står med en laurbærkrans på hodet, en palmegren i den ene hånden og et stjerneskudd i den andre. Under den ene armen har han en avis, du kan så vidt skimte en P i begynnelsen av logoen. Ved siden av ham ligger en ubrukt redningsvest. Han sier: «Reis til min fødeby: snakk til den tredje. God tur!»

SVAR: MARSTAL. Mannen er Carsten Jensen. Han har vunnet De gylne laurbær (Danmarks kanskje gjeveste litteraturpris) og Olof Palme-prisen, og Jeg har hørt et stjerneskud er en av hans mest kjente bøker. Avisen er Politiken, hvor Carsten Jensen først ble et kjent navn. Redningsvesten henspiller til boken Vi, de druknede. Fødebyen: den tredje=Mars, snakk=tal.

19.

På bryggekanten sitter det en rødmusset og skjeggete kar og mumler i vei om himmel og helvete og englers gråt. I hendene har han en nygrillet fisk som han småspiser på. Han snur seg mot deg og sier: «Fisk har bein, men gå kan de ikke. Så de trenger slett ikke sko.» Han humrer godt av sin egen morsomhet. «Vi har nok enda mer fisk hjemme i min by, på de samme bredder som Steinkjer. Der er det både perler og harpemusikk.»

SVAR: REYKJAVIK. Mannen er Jón Kalman Stefánsson og alt babbelet skyldes hans fabelaktige roman Fiskene har ingen føtter. Hans hjemby er Reykjavik, på samme breddegrad som Steinkjer. I den islandske hovedstaden finner du det tidligere vanntårnet Perlan, som blant annet huser museum og restaurant, og konsert- og operahuset Harpa.

20.

Det blåser frisk havluft her ute. En vever skikkelse med kort sølvgrått hår kommer imot deg: «Jeg ble priset for den andre av tre, for en ikke pratsom tittel, og er blitt hedret av Odins sønn. Reis til mitt fødested i nord, den hugde odden, hvor tallet 246,5 vekker gode assosiasjoner.»

SVAR: ØKSNES. Den vevre skikkelsen er forfatter Herbjørg Wassmo. Den ikke pratsomme tittelen er Det stumme rommet, den andre av tre bøker om Tora. Wassmo har blitt tildelt Brages hederspris («hedret av Odins sønn»). Den hugde odden = Øksnes, hvor også skihopper Johan Remen Evensen kommer fra. I 2011 satte han verdensrekord med et svev på 246,5 meter i Vikersundbakken.

21.

Vel fremme blir du møtt av et underlig syn: En kvinne står midt blant noen sirkler av sorte fugler. Hun presenterer seg som moren til Hirka. «Reis til stedet hvor jeg ble født. Du befinner deg i rett landsdel, men skal noen mil lengre øst. Let frem 20, så er du der.»

SVAR: FINNSNES. Kvinnen er forfatter Siri Pettersen og de sorte fuglene i sirklene henspiller på Ravneringene, med Hirka. Lett frem = Finn, 20 = snes.

22.

På kaikanten møter du en beskjegget kar som presenterer seg som EUs første nordmann. Han klapper deg på skulderen og sier: «Du skal sørover nå, til Davids by. Vi snakker ikke om Betlehem, det er en annen by du skal sirkle inn. Og der er det slett ikke baken din som står i sentrum»

Svar: NAMSOS. Carl Frode Tiller var den første norske forfatter som mottok EUs litteraturpris. David er David i Innsirkling, med handling i Namsos og omegn. Og at det slett ikke er baken din som står i sentrum, henspiller på byens store sønner, DDE, og Rompa mi.

23.

I byen ved utløpet av lakseelva treffer du på en mann i prestedrakt, sammen med en kvinne og noen barn. «Jeg er Sigismund og dette er min kone Kathrine. Ja, og så er det Gunhild», sier han og peker mot den unge kvinnen som står noen meter unna og skuler mot dem. Presten legger ansiktet i alvorlige folder: «Det er tøffe tider og nøden rår. Jeg vil at du skal reise til bygda vår. Den er tuftet på Cu og har gitt navn til en farge.»

Svar: RØROS. De nevnte er romanfigurer i Johan Falkbergets Den fjerde nattevakt. Hans og romanfigurenes hjemsted Røros er tuftet på kobberverket (Cu) og har gitt navn til rørosrød, en klar gulaktig rødtone.

24.

Du verden, her var det malerisk vakkert, tenker du når du skuer rundt deg i de trange gatene. Mot deg kommer en alvorstung skikkelse, som stryker seg gjennom barten og deklamerer: «Under panna fager men låg, lyser augo som attum eim». Han legger med ettertrykk til: «Og det er fra kun ett av 71 – tenk det. Alt dette skrev jeg på en hytte som deler navn med et tettsted og kullbrennerplass sørøst for Oslo. Du skal reise til bygda hytta ligger i. Der begynte det med en stavkirke og noen hundre år senere et kobberverk. Nå har de sannelig flyplass der også.»

Svar: TYNSET. Den alvorstunge skikkelsen er Arne Garborg. Hytta Kolbotn ligger ved Savalen i Tynset, hvor Garborg skrev Haugtussa – diktsyklusen med 71 dikt om ungjenta Veslemøy.

25.

«Du lukter på målsnøret, og det er sannelig litt av en idrettsprestasjon, kamerat. Men du er på feil side av kommunegrensa, hvilket er ramme alvor på disse kanter», sier den lille fyren, som løfter på et par raske briller og presenterer seg som Melvin. Han peker mot et sykkelvrak som står lent opp mot veggen hos landhandleren. «Kompisen min skulle i et hundreårslag til en kjær venn og plukker den opp senere. Jeg skulle hilse og si at du kunne ta følge med Gudleik opp alle bakkene i morgen for en kaffekopp, en skarp en og litt munngodt for å feire at du er framme. Jeg tror han la igjen en beskjed til deg, slik at du ikke skulle ende på feil adresse.»

«3539» står det å lese på lappen, festet til sykkelstyret med en klesklype.

Svar: FLÅKLYPA. Fyren med de raske brillene er sportsreporter og korrekturleser i Flåklypa Tidende, Melvin Snerken – glad i bananlikør, pumpet fire ganger. Sykkelvraket henspiller på sykkelreparatør Reodor Felgen (som er i lag for sin kreatør Kjell Aukrust, som nylig ville ha rundet 100). Gudleik er en annen Aukrust-figur, Gudleik Knotten, fargeblind fotgjenger som konsekvent går på rødt lys og er overkjørt en rekke ganger. Som postmann bringer Knotten hver dag brev alle de tunge bakkene opp til Reodor, Solan og Ludvig. 3539 er postnummer til Flå + festet med klype = Flåklypa. På denne siste oppgaven har juryen valgt å være rause, etter som vi ikke presiserte at det dreier seg om et fiktivt sted, at det også finnes et faktisk Flåklypa i Bøverdalen i Lom, og at også Alvdal er et akseptabelt svar. Vi godtar også andre varianter (Flå etc.) her.

Vi bekjentgjør vinnerne på BOK365 i morgen!

 

(Foto: iStock)