Pappas runer, mødre og døtre

FRAMSNAKKING: Hvilke bøker ønsker Tone Hansen å løfte frem - og hvorfor?

Vår sedvanlige førjulstradisjon, Framsnakker-spalten, ruller videre. BOK365 utfordrer hver dag noen til A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.

Om sorg og tap

I dag er det Cappelen Damms Tone Hansen som skal hjelpe oss i letingen etter gode bokskatter. Fra Cappelen Damms egen hylle velger hun en mangfoldig og spesiell beretning:

Pappas runer av Marte Spurkland er en ganske særegen bok som kanskje er litt vanskelig å kategorisere. Litt som H for hauk er også dette en bok om sorg og tap, og også Pappas runer byr på en fortelling som rommer veldig mye. Spurkland skriver kunnskapsrikt om runer, vårt tidligste skriftspråk. Hun blander denne informasjonen med en sterk, personlig historie om faren sin, den anerkjente runeforskeren Terje Spurkland. Vi følger Marte fra faren får påvist en ondartet svulst i hjernen og gjennom det følgende året frem til hans død. Vi følger dem gjennom sorg, glede, desperasjon og sykehusopphold. Pappas runer er en sterk bok om kjærlighet, sykdom og savn som fortjener mange lesere.

Intrikate familieforhold

Når hun skal løfte frem en bok fra et annet forlag, beveger hun seg fra far-datter til mor-datter:

– En bok som jeg ble utrolig begeistret for og som ikke helt slipper tankene mine er Vivian Gornicks Heftige bånd (Oktober). Vi møter en voksen datter og hennes aldrende mor. Det ofte kompliserte forholdet mellom mødre og døtre beskrives så treffende. Jeg tror mange vil kjenne seg igjen i historiens intrikate familieforhold, Gornicks skildring av den vanskelige elsk-hat-relasjonen, klassereisen, den felles hukommelsen og alle de herlige menneskene. Det er morsomt, nådeløst, enkelt, komplisert – alt på en gang.