Oppsving i august-boksalget

Skjønnlitteratur for barn løfter august-omsetningen, som var nesten åtte prosent høyere enn i tilsvarende måned i fjor.

Den gode trenden i boksalget fortsetter: Bestillingene inn til bokhandel fikk et hyggelig løft i august, i kjølvannet av en svært god juli.

Allmenboksalget – det som i bokbransjen kategoriseres som bokgruppene 3 pluss 4 (skjønnlitteratur og sakprosa for voksne og barn) og 5 (billigbok/pocket), samt 9 (underholdningslitteratur for massemarkedet) – øker fra 104,3 mill. i august 2013 til 112,5 mill. kr i årets august måned. Det tilsvarer en økning på 7,8 prosent. Dette kommer i kjølvannet av en hyggelig juli måned, hvor omsetningen var 15 prosent høyere enn tilsvarende måned i fjor.

 

Formidabel økning

Trendene for året totalt holder seg: Norske bøker trekker opp, mens oversatt-salget er mer strevsomt.

Ser vi på august isolert er det skjønnlitteratur for barn, særlig de originalt norske, som gjør det best. Innkjøpene av norsk skjønnlitteratur for barn økte fra 5,9 mill. kr i 2013 til 11,3 mill. kr i år – en økning på over 90 prosent!

Også sakprosa for barn gjorde det skarpt i august.

 

 Horst-J-rn-Lier_Foto-Jesper-Mager-y Layout 1

Jørn Lier Horst og hans «Detektivbyrå nr. 2»-serie bidrar til god august.

 

«Katastrofe-sjanger»

Årets «katastrofe-sjanger», oversatt skjønnlitteratur, gjør det også godt: Isolert sett er årets august nesten 12 prosent bedre en tilsvarende måned i fjor for de oversatte romanene. Det kan man ikke minst takke førstebestillingene av Jojo Moyes’ Den ene pluss en for.

For året totalt ser det stygt ut for den oversatte skjønnlitteraturen, med en omsetningsnedgang på 40,6 prosent for de første åtte månedene. Det er likevel en klar forbedring fra de 49 prosentene man lå bak ved utgangen av juli.

 

Klar forbedring

Fremdeles ligger allmenbokomsetningen totalt 2,4 prosent bak fjoråret, men august-omsetningen bidro til at man knappet inn fjorårsforspranget med ytterligere et par prosentpoeng.

Merk at Forleggerforeningens salgsstatistikk måler salg fra de store distributørene (Forlagssentralen, Sentraldistribusjon, Fagbokforlaget og Digitalbok) og ut til butikk, og ikke salg over disk.

 

Trendene holder seg

Ellers er det ikke de store bevegelsene innad i de forskjellige bokgruppene. Der er trendene omtrent de samme som vi har presentert her på BOK365 tidligere i år:

Purken kommer!

Kollaps for oversatte romaner

 

Størst økning så langt i år:

Norsk sakprosa for barn: + 39,8 prosent

Norsk skjønnlitteratur for barn: + 19,9 prosent

E-bøker: + 18,3 prosent

Billigbøker (pocket): + 13,4 prosent

 

Størst nedgang:

Oversatt skjønnlitteratur for voksne: – 40,6 prosent

Oversatt sakprosa for barn: – 13,0 prosent

Oversatt sakprosa for voksne: – 8,4 prosent

 

(Omsetning fra distributør ut til forhandler i årets åtte første måneder, målt mot samme periode i fjor. Kun allmenbok-kategorier er med i oversikten. Kilde: Forleggerforeningen)