Opphengt og fri

Luke 5: Hun gikk lenger enn de fleste da hun gjorde undersøkelser til sin nyeste ungdomsroman. Nå er hun nominert til Brageprisen.

Heidi Sævareid har master i nordisk litteratur, og har blant annet arbeidet som bokanmelder, oversetter, forlagsredaktør og vært redaktør for nettstedet Barnebokkritikk. Hun er også yogalærer.

Sævareid debuterte med ungdomsromanen Spranget i 2013, og boken ble tildelt Kulturdepartementets debutantpris samt ble nominert til Brageprisen. I år er Sævareid ute med ny ungdomsroman, og også denne har blitt nominert til Brageprisen.

Slipp Hold forteller historien om Mari, som har kjærlighetssorg og bestemmer seg for å presse grensene sine gjennom body suspension hvor man henges opp etter kroker. Sævareid prøvde også suspension da hun gjorde research til boken, og hun har fortsatt med det etterpå.

slipp hold


Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått?

Det er alltid umulig å plukke ut den ene boken som har gjort størst inntrykk, men jeg tror jeg lander på en moderne klassiker fra psykologiens verden: The Dream and the Underworld av post-jungianeren James Hillman. Han går i Jungs fotspor i den forstand at han er opptatt av arketyper og symboler, men i motsetning til Jung, som søkte å tolke drømmesymbolene inn i verdenen til det våkne jeg-et, mener Hillman at man skal la drømmen forbli i underverdenen, hos Hades. Hvor god denne boken er psykologifaglig sett, har jeg ingen formening om, men det faktum at Hillman fokuserer langt mer på det kunstneriske enn det terapeutiske eller resultatorienterte, appellerer til meg som forfatter. En inspirerende bok som jeg har lest på kryss og tvers i de siste månedene.


Hva har du planer om å lese i julen?

I julen skal jeg lese On The Black Hill av Bruce Chatwin, en bok en engelsk kamerat lånte meg etter å ha påstått at jeg snakker engelsk med walisisk aksent. Den finner nemlig sted i Wales. Jeg vet egentlig ganske lite om den, annet enn at den handler om forholdet mellom to tvillingbrødre som holder til langt ute på landsbygda, samt at jeg ble umiddelbart fascinert av det skarpe språket da jeg skummet den første siden. Planlegger også å lese Seiobo There Below av den ungarske forfattere László Krasznahorkai – en bok jeg nettopp spontankjøpte fordi han har blitt sammenlignet med Gogol. I tillegg håper jeg å få lest Sofi Oksanens nye bok, Da duene forsvant. Men jeg innser at denne listen er vel optimistisk, siden julen vanligvis preges av mye jobbing for meg.


Hvilke tre bøker av året anbefaler du?

Historien om et ekteskap av Geir Gulliksen

Alice A4 av Inger Bråtveit

Lyte av Kristin Ribe


(Hovedfoto: Helene Fjell)