Oodi til folket

– Jeg tror ikke Finland kunne gitt en bedre gave til folket, sier Helsinkis varaordfører Nasima Razmyar om Helsinkis nye bibliotek, Oodi.

I en tid hvor de fleste nasjoner kutter i budsjettene til bibliotekene, går finske myndigheter motsatt vei. De nasjonale bibliotekene blir tildelt mer støtte enn noensinne, og nå skal et nytt, toppmoderne bibliotek åpnes i Helsinki i desember – med en prislapp på 98 millioner euro.

Biblioteket vil få navnet Oodi, det finske ordet for «ode», og ble bestilt som en del av hundreårsjubileet for den finske uavhengigheten.

– Jeg tror ikke Finland kunne gitt en bedre gave til folket. Biblioteket symboliserer viktigheten av læring og utdanning, som har vært grunnleggende faktorer for Finlands utvikling og suksess, sier vara-ordfører i Helsinki Nasima Razmyar.

Jamstilt med parlamentet

– Bibliotekene må nå ut til nye generasjoner. Verden forandrer seg, og det gjør bibliotekene også. Folk trenger nye rom til å møtes, jobbe og å utvikle digitale kunnskaper, sier Razmyar.

Oodi biblioteket skal ligge vis-a-vis den finske parlamentsbygningen, noe Razmyar hevder er svært unikt.

– Det er bemerkelsesverdig at når gjestene titter ut fra den offentlige balkongen i andre etasje så vil de se rett inn i parlamentet, og oppleve at bygningene er jamstilt, sier Razmyar.

Det er åpenheten og bruksvennligheten som har vært viktig i utformingen av det nye biblioteket. Antti Nousjoki, en av arkitektene bak Oodi, beskriver det nye biblioteket som «et innendørs bytorg».

– Oodi har blitt designet for å tilby Helsinkis innbyggere og besøkende et frirom hvor de kan gjøre hva de vil, sier Nousjoki, og legger til:

– Vi vil at folk skal bruke biblioteket og samtidig forandre det. Vårt mål er å gjøre Oodi så attraktivt som mulig så alle vil ønske å bruke det og dermed sørge for at bygningen blir opprettholdt.

Finland er et eget sted

Biblioteksystemet i Finland er noe helt eget. I 2016 utnevnte FN Finland som verdens mest lesekyndige land, og den finske befolkningen er svært ivrige brukere av offentlige biblioteker. Landets 5.5 millioner innbyggere låner rundt 68 millioner bøker hvert år.

Noe av grunnen til finnenes store entusiasme for bibliotekene sine er blitt forklart ved at de finske bibliotekene tilbyr noe mer enn kun utlån av bøker, som for eksempel utlån av sportsutstyr og verktøy. Ett bibliotek i Vantaa tilbyr til og med karaoke.

De finske bibliotekene blir også utformet på utradisjonelt vis, og ideen bak utformingen av de finske bibliotekene er at de skal være levende hus som folk skal ønske å bruke. Ett bibliotek i Manula i den nordre delen av Helsinki ble utformet med innspill fra lokalbefolkningen, og resultatet ble flere utdannings- og ungdomstilbud – og en dør som ledet rett inn i en matbutikk.

Dermed føyer Oddi seg inn i Finlands stolte bibliotekskultur, men biblioteket skal derimot strekke seg enda lengre. I tillegg til kjernefunksjonen som et bibliotek vil den ha en kafé, en restaurant, en stor offentlig balkong, kino, lyd- og filmstudio, og flere 3D-printere. Ryktene sier også at det ble vurdert å installere saunaer, men dette virker ikke å ha blitt med videre fra idéstadiet.

 

(Foto: World Architecture News)