Vil løfte russisk sommerlesing

(Foto: Thinkstock)

Etter Sovjetunionens fall har russerne sluttet å lese i sommerferien. Det vil myndighetene gjøre noe med.

Under Sovjet-tiden var starten av feriesesongen alltid ensbetydende med en markant økning i boksalget. Men siden Sovjetunionens fall har russernes lesevaner om sommeren forandret seg drastisk. Nedgangen i sommerlesningen bekymrer myndighetene, og nå igangsetter de et prosjekt for å promotere ferielesning blant unge og voksne.

Gjenopprette en lesevane

I følge uttalelser fra Departementet for vitenskap og kultur i Russland skal myndighetene i samarbeid med landets største biblioteker gjøre sommerlesing populært igjen. Dette prosjektet innebærer et fokus på utviklingen av leseferdigheter, samtidig som de ønsker å utvide antall titler som russiske forlagene utgir.

Moskva har uttalt at de anser bedringen av befolkningens interesse for lesing som en høyt prioritert oppgave. De har igangsatt en spesielt målrettet kampanje, som løst kan oversettes til «En bok er en sommervenn». Denne kampanjen står som spydspissen i det nye initiativet, og vil inkludere bøker til både voksne og barn – da tidligere leseinitiativ kun har vært rettet mot unge lesere.

Selve programmet ble lansert under et arrangement arrangert av Departementet for vitenskap og kultur og biblioteket til den ideelle organisasjonen Gaidar Institute of Economic Policy.

– Prosjektets hovedmål er selvsagt å få folk til å lese i ferien, sier Dina Uniquel, direktør for Gaidar biblioteket til Publishing Perspectives. Hun legger til at dette bare er begynnelsen på det som er sannsynlig å bli en lang prosess.

Leserom

I følge talsmannen ved kontoret til Moskva ordføreren, Sergey Sobyanin, skal det denne sommeren utvikles store fasiliteter for utendørslesing i tråd med den nye kampanjen. Her vil Moskvas innbyggere også få tilbud om gratis leseprøver på bøker i forskjellige sjangere. Dersom dette blir en suksess vil flere slike «utendørs-leserom» bli opprettet i andre større byer, som St. Petersburg og Sevastopol.

Samtidig gjør store russiske forlagshus seg også klare for sommeren, med sommerlige titler klare for lansering før ferien bryter løs.

Irina Petrova, en talskvinne for de russiske forlagene forlagene sier at hun mener russernes interesse for lesing er stigende, og hevder at de ser en økning i salgstallene hver gang ferien nærmer seg. Men denne kan ikke sammenliknes med økningen under sovjettiden, hvor Petrova hevder at russerne pleide de å kjøpe med seg fire eller fem bøker til ferien. Det er slike tilstander russiske myndigheter ønsker seg igjen.

 

(Hovedfoto: Thinkstock)