Om huspriser, bobler og rastløshet

I dag åpner årets Kapittel-festival i Stavanger. Der kan du blant annet se og høre Nicolai Houm (bildet), Vigdis Hjorth og Simen Sætre snakke om trekk ved det nyrike Norge.

I dag sparker Kjartan Fløgstad og Espen Søbye i gang årets Kapittel-festival, som kan by på et svært mangfoldig og spennende program.

Kapittel-festivalens første arrangement finner sted allerede på morgenkvisten onsdag, men den offisielle åpningen skjer først klokken 18.00. Da vil Kjartan Fløgstad og Espen Søbye presentere sin versjon av norgeshistorien og det norske oljeeventyret. Foredraget er basert på forfatternes bidrag til den nye utgivelsen Dovre faller – Norge 1814-2014.

 

Stipend og utstillingsåpning

I forkant Noregerstipend skjer i forkant av åpningsforedraget. Stavanger kommune har opprettet Odd Noregers litteraturstipend som skal stimulere utgivelser innenfor sakprosa, essayistikk og kritikk i Stavanger.

I Sølvberget inviteres det til utstilling basert på boken Råolje. Det blir også panelsamtale om etterdønningene etter Kielland-ulykken.

 

Det nyrike Norge

På Kapittels åpningsdag kan du også oppleve Vigdis Hjorth i samtale om sin nyeste roman, Et norsk hus. I boken spiller et norsk tømmerhus en av hovedrollene. Hva vil det si å eie et hus, ha omsorg for det, leie det ut Hovedpersonen Alma er en skilt, middelaldrende tekstilkunstner som leier ut leiligheten til en polsk familie. Når det dukker opp en konflikt med de polske leieboerne, utfordres Almas forestilling om seg selv som solidarisk feminist og som norsk – og typisk god.

 

VigdisHjorthNY

Vigdis Hjorth er klar for Kapittel. (Foto: Cappelen Damm)

 

Det er bare en av fire programposter Hjorth er involvert i. Senere i festivalen skal hun samtale med Nicolai Houm, Simen Sætre og Fredrik Wandrup om «Den norske tilstanden»  – om trekk ved det nyrike Norge, forbruk, huspriser, bobler og rastløshet.

 

Toppet lag

Høydepunkter ellers? De kommer tett. Men vi får neppe høye odds hos bookmakerne hvis vi spår fullt hus på torsdagskvelden på Tou Scene: Tore Renberg, Lene Ask, Tor Ærlig, Josefine Klougart, Philipp Meyer og Tomas Espedal er bare noen av navnene på plakaten der.

 

Espedal-Tomas_Foto-Dag-Knudsen

Tomas Espedal klar for Tou Scene (Foto: Dag Knudsen / Gyldendal)

 

Fullt program for festivalen finner du her.

 

(Hovedmotiv, Nicolai Houm – foto: Paal Audestad / Tiden)