–Bli, ber JK Rowling

I dag er det D-dag for Skottland. Harry Potter-forfatter JK Rowling ønsker at skottene forblir britiske. «Trainspotting»-forfatter Irvine Welsh vil ut.

Den enkle sannhet er at Skottland kommer til å møte de samme 21. århundre-utfordringene som resten av verden, sier JK Rowling, og mener det er fornuftig av skottene å forbli en del av Storbritannia,

–Skottland må konkurrere i de samme markeder, forsvare seg mot de samme truslene og navigere i hva som fremdeles virker å være en skjør økonomisk oppgang, mener Harry Potter-forfatteren.

 

–Løsrivelse uunngåelig

Hennes skotske forfatter-kollega Irvine Welsh deler ikke det synet:

–Hvis uavhengiget ble en realitet, ville jeg elske det, sier Trainspotting-skaperen, og mener en løsrivelse er uunngåelig.

 

Welsh

Likevel skotsk: Welsh.

 

Det er The Press and Journal som har foretatt en uhøytidelig opptelling blant 22 kjente profiler, en opptelling som  for øvrig endte 11-11.

Sean Connery hever ikke et eneste av sine berømte øyenbryn av tanken på skotsk løsrivelse: –Det bygger på den grunnleggende demokratiske verdien at skottene selv er best skikket til å ivareta sin fremtid.

 

–Hater England

Komiker Kevin Bridges mener at selv om dem britiske koalisjonen har vært bra materiale for ham, har den likevel ikke fungert.

The Proclaimers er livslange tilhengere av skotsk uavhengighet og har donert 10 000 pund til Ja-kampanjen.

Mens de fleste kjendiser uttrykker seg på diplomatisk vis, er Vivienne Westwood temmelig ufiltrert i sin støtte til skotsk løsrivelse og sier hun «hater England».

 

Sir Alex og Sir David på lag

Skuespiller og Shrek-stemme Mike Myers er på den motsatte siden: –Jeg elsker Skottland og håper de forblir en del av Storbritannia. Hvis så ikke skjer, elsker jeg dem fremdeles.

En annen som vil at Skottland skal forbli britisk er David Bowie. Under årets Brit Awards appellerte han og Kate Moss for «Scotland to stay». Fersk biografi-suksessforfatter Sir Alex Ferguson lander også på nei, og understreker at selv om han ikke bor i Skottland føler han sterk omsorg for landet sitt. Akkurat der er han og David Beckham enige. Sir David har gått ut med appell til skottene om å stemme nei til løsrivelse.

 

Britiske stemmer

Skotsk selvstendighet er heller ikke blant drømmene Susan Boyle drømmer: –Jeg er en stolt skotte, men ingen nasjonalist. Der får hun følge av en annen god stemme, Texas-frontfigur Sharleen Spiteri: –Jeg er britisk og, yeah, jeg er skotsk, men jeg føler at jeg er en del av Storbritannia.

De ferskeste meningsmålingene tyder på at Susan og Sharleen får viljen sin. Det ligger an til at skottene blir. Snart får vi svaret.

 

(Begge fotos: Cappelen Damm)