Om å komme i kontakt med livet

MØTER FORFATTERE TIL SAMTALE: Geir Gulliksen (foto: Bård Henriksen)

FRAMSNAKKING: Geir Gulliksen velger seg en norsk roman og en bok som forsøker å sirkle inn tekstene til en av våre fremste og mest mediesky forfattere.

Vår sedvanlige førjulstradisjon, Framsnakker-spalten, ruller videre. BOK365 utfordrer hver dag noen til A) å løfte frem en bok fra eget forlag som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener, og B) å velge en bok fra et konkurrerende forlag.

Dagens framsnakker, Geir Gulliksen, har vært sentral på den norske litteratur-arenaen de siste tiårene – både gjennom sitt eget forfatterskap og som forlegger i Oktober.

Ladet med mening

Å måtte velge kun én bok fra Oktobers rikholdige liste er slett ingen enkel øvelse:

– En av de bøkene jeg er særlig glad for, er Andrine Sæthers Øverste etasje, ytterst. Dette er litteratur som ikke forteller deg hva du skal føle, men som viser hvordan alle de små, tilsynelatende tomme øyeblikkene er ladet med mening og muligheter. I alle fall i ettertid! Det handler om å komme i kontakt med livet, selvfølgelig – sitt eget og de andres.

Viktig forfatterskap

Når han skal velge seg en bok fra et annet forlag, går ferden til Sehesteds plass og Gyldendal. Tor Ulven tok sitt eget liv i mai 1995, 41 år gammel. Ulven ble behørig priset og kritikerrost for sitt forfatterskap – men levde en svært mediesky tilværelse. Anemari Neples har dukket dypere inn i Tor Ulvens tekster i boken En annen verden. Ro og refleksjon i Tor Ulvens tekster – som er Geir Gulliksens valg:

Anemari Neple leser Ulven våkent og lyttende. Slik skaper hun nye åpninger til et viktig forfatterskap.

 

(Foto: Baard Henriksen)