Ny vikinghelt

Nå kommer sagaen om stormannen Håkon Ivarssons liv for første gang på moderne norsk.

Hørt om Håkon Ivarsson? Kanskje, men antagelig ikke. Den norske stormannen levde samtidig med Harald Hardråde og var en av hans motstandere i kampen om Norge.   

Håkon Ivarsson skulle i løpet av livet komme til å kjempe både med og mot konger over hele Norden. Sagaen om ham lanseres nå for første gang på moderne norsk på Saga Bok forlag.

 

Uvanlig

Sagaen om Håkon Ivarsson er uvanlig fordi den handler om en norsk stormann som ikke er av kongeslekt. I sagaen beskrives Håkon Ivarsson som en vakker og gavmild mann som kommer godt overens med andre, men som også har flere års vikingtokter bak seg. Da hans slektning Eindride Einarson og dennes legendariske far Einar Tambarskjelve blir drept i bakhold av kong Harald Hardråde, blir han en mulig utfordrer til kongemakten.

Kong Harald tilbyr forlik, men holder ikke sin del av avtalen, og da reiser Håkon i stedet til Danmark, der han får jarletittel og går i tjeneste hos kong Svein Estridsson der i landet.

 

Frem og tilbake

Etter hvert havner imidlertid Håkon også i konflikt med kong Svein, og han drar tilbake til Norge, der han forlikes med Harald Hardråde og kjemper sammen med ham i slaget ved Niså mot nettopp danskekongen Svein Estridsson. Håkon får mye av æren for nordmennenes seier, noe som vekker sjalusien hos Harald, og de havner i konflikt igjen.

Ifølge Saga Bok forlag inneholder Håkon Ivarssons saga en god dose kritikk av kong Haralds brutalitet og maktbegjær.

Sagaen er oversatt av Edvard Eikill, illustrert av Anders Kvåle Rue og har forord av professor Sverre Bagge.

 

 

(Alle illustrasjoner: Anders Kvåle Rue)