Hjorth skriver Ibsen

Vigdis Hjorth takker ja til å skrive roman om Hedda Gabler - og det på Oktober.

Et spennende nordisk forlagssamarbeid ser nå dagens lys. Forlaget Oktober har fått med seg svenske Natur och Kultur, samt danske Rosinante. Sammen starter de NOR – et unikt litterært samarbeid for å fremme den gode litteraturen på tvers av de nordiske landegrensene.  Samarbeidet er gitt navn etter forlagenes forbokstaver.

I første omgang er en rekke forfattere invitert til å skrive romaner inspirert av Henrik Ibsens samtidsdramaer. Prosjektet heter Ibsen NOR, og er inspirert av «The Hogarth Shakespeare project» hvor en rekke kjente moderne forfattere – blant annet Jo Nesbø – er blitt engasjert til å skrive nyversjoner av Shakespeares verk.

Tre forfattere har allerede tatt utfordringen. Vigdis Hjorth skriver en roman inspirert av Hedda Gabler, svenske Klas Östergren vil ta utgangspunkt i karakteren Hilde Wangel fra Byggmester Solness og Fruen fra havet, mens Merete Pryds Helle fra Danmark har valgt Et dukkehjem som bakgrunn for sin roman.

Redaktør Kari Joynt i Oktober er svært glad over at samarbeidet har kommet i stand: – Vi er tre beslektede forlag som lenge har hatt god kontakt, og som har snakket om vi å få til noe konkret sammen, noe spennende og ambisiøst.

Prosessen har vært slik at alle forlagene har lagt navn på bordet, så har man i fellesskap blitt enige om hvilke forfattere som skulle meisles sammen. Merete Pryds Helle er kanskje den minst kjente her hjemme, men vant i fjor både «De gyldne laurbær» (den danske Bokhandlerprisen), samt «Politikens litteraturpris» for romanen Folkets skønhed. Klaus Östergren har selv gjendiktet Ibsen og burde være godt kjent for de fleste. Vigdis Hjorth trenger ei heller videre presentasjon, og hun har en særlig interesse for karakteren Hedda Gabler, forteller Kari Joynt: – Nettopp dette har vært viktig, at forfatterne selv har stått fritt til å velge hvilket samtidsdrama av Ibsen de vil ta utgangspunkt i.

Om karakteren Hedda Gabler sier Vigdis Hjorth: -Tilsynelatende er ikke Hedda Gabler viklet inn i en uløselig konflikt. Så er hun virkelig nødt til å ta livet av seg? Ja, hadde jeg nær sagt. For jeg kjenner henne bare altfor godt. Alternativet ville være å gjøre et stort selvarbeid, å bli ydmyk, og det ser hun ikke ut til å være i stand til. Hun er ikke nødt til å gjøre det, hun velger å gjøre det. Det er en interessant forskjell.

De tre romanene er planlagt utgitt høsten 2019. Bøkene vil utkomme på svensk, norsk og dansk i alle tre land samtidig. Kari Joynt kan allerede fortelle om stor interesse rundt prosjektet, og ser fram til å samarbeide med NORLA fram mot Frankfurt-messen 2019 hvor Norge er hovedland.

Internasjonale rettigheter skal håndteres av Henrik Francke i Oslo Literary Agency.

 

Foto: Kjell Ruben – Palookaville