Novellenestor fyller Wergeland

Mange har gledet seg til dagen i dag. Nei, det er ikke statsbudsjettet vi tenker på, men Kjell Askildsen på Litteraturhuset i Oslo.

Hovedsalen Wergeland er for lengst utsolgt til dagens seanse med Kjell Askildsen og Alf van der Hagen, men du har fremdeles muligheten til nesten å se dem live: Det er i skrivende stund billetter igjen til storskjermvisningene i Amalie Skram og Kverneland-lokalene i etasjen over.

Ingen i Norge kan skrive noveller uten å kjenne sin Kjell Askildsen, uten å vite noe om hvor han har lagt lista. Og den ligger høyt. Novellesjangeren er på en måte blitt hans.

 

Åpent om livet

Med Kjell Askildsen. Et liv videreutvikler Alf van der Hagen sin særegne blanding av intervju, biografi og memoarer. Askildsen forteller mer åpent om livet sitt enn noen gang før: Om hvordan han som tolvåring ble med i motstandsbevegelsen og siden ble avhørt av Gestapo, om sin tid i Tysklandsbrigaden, om kjærlighet og ekteskap, skilsmisse og familieliv, om å være et Guds barn og så vende seg vekk fra religionen, om mørke perioder og store lidenskaper, og om hva litteraturen har betydd, og kan bety.

 

Fredrikstad neste

Nå møtes de to til samtale på Litteraturhusets scene. Nationaltheatrets Ole Johan Skjelbred leser publiserte og upubliserte Askildsen-tekster.

Hvis du ikke får sett de to i Oslo i kveld, byr sjansen seg også på Litteraturhuset i Fredrikstad 15. oktober og på Sølvberget i Stavanger 20. november.

Nå er også 18 av hans beste noveller samlet i en ny pocketbok, og det er Kjell Askildsen selv som har stått for utvalget. Se: Edle dråper pappvin

 

Les også: – Skapte en enorm frykt

Les også: – Forsøker å dikte sant

 

(Foto: Kjell Askildsen og Alf van der Hagen i samtale, fra boken Kjell Askildsen. Et liv, Forlaget Oktober)