Norsk regissør er Oscar-favoritt

Mange bøker finner veien til filmduken i julen. Blant annet en Oscar-favoritt signert Morten Tyldum.

Morten Tyldums The Imitation Game er en av storfavorittene foran neste års Oscar-nominasjoner. Filmen er basert på 1983-boken Alan Turing: The Enigma.

The Imitation Game er Tyldums første internasjonale spillefilmdebut. Den britiske matematikeren Alan Turing arbeidet med å knekke tyskernes Enigmakoder under 2. verdenskrig, og hans arbeid var medvirkende til at de allierte fikk kontroll over Atlanterhavet. Benedict Cumberbatch har hovedrollen og filmen settes opp på norske kinoer fra i dag, 1. juledag.

 

Ringen sluttes

Den tredje og avsluttende filmen i Hobbiten – trilogien kommer på kino tidligere i måneden. Hobbitten: Femhærerslaget er basert på den aller første skjønnlitterære boken til J.R. Tolkien, Hobbiten, som utkom i 1937. Bilbo Lommelun må sammen med alver, dverger og mennesker slåss mot sterke vesener. Peter Jackson har regien og filmen hadde Norgespremiere 10. desember. En annen episk filmopplevelse kan vi vente oss i Exodus: Gods and Kings som hadde premiere på norske kinoer 19. desember. Her skildres historien til en av Bibelens viktigste personer, Moses. Christian Bale spiller hovedrollen og Ridley Scott har stått for regien.

 

Kritikerrost western

Den kritikerroste amerikanske forfatteren Glendon Swartout skrev verker i flere sjangere etter debuten i 1943, blant annet 16 romaner. Veldig mange av bøkene har senere blitt filmatisert, og han er blitt kritisert for å ha skrevet verker myntet på Hollywood.

–Jeg skriver ikke for filmene. Det har jeg blitt beskyldt for og jeg benekter det. Men jeg er skyldig i å skrive historier med en begynnelse, midtdel og slutt, sa Swartout i et av sine siste intervjuer med Los Angeles Times. Westernfortellingen The Homesman regnes som en av Swartouts beste romaner. Tommy Lee Jones har regissert og har den ene hovedrollen ved siden av Hillary Swank.

Det er fortsatt mulig å kjøpe billetter til andre bokbaserte kinofilmer i desember også. Jussi Adler Olsens Fasanjegerne snurrer i flere norske kinosaler og det samme gjør The Hunger Games: Mockingjay del 1, basert på den siste boken i Dødslekene-serien: Fugl Føniks.