Norges tredje lateste forfatter

Bokbad på 316: Norges tredje lateste til høyre.

Litteraturfestivalen på Lillehammer har ett offisielt program. Og minst ett uoffisielt. Bokbadene på rom 316 på festivalhotellet er blitt en tradisjon mange setter pris på. Og i går dukket Norges tredje lateste forfatter (hans eget utsagn) opp for å snakke om sin venn Jon Michelet, men mest om fotball.

Hvem de to lateste er? Svaret kommer nedenfor. Jon Michelet er i hvert fall ikke en av dem. Og det var ham Dag Solstad skulle snakke om. Med hovedfokus på de fem VM-bøkene de to skrev sammen.

Bokbadene på Breiseth hotells rom 316 er blitt en tradisjon mange setter pris på. Tom Stalsbergs private lille bad er et program helt utenfor det offisielle festivalprogrammet på Lillehammer. For tiende året.

– Vi begynte med disse badene for at jeg skulle få drikke bobler på Dagbladets regning, sa journalist Stalsberg før Dag Solstad kom tassende inn.

Og det ble en fin stund med minner og humor. Pluss opplesning fra et par av disse VM-bøkene Solstad har skrevet sammen med sin avdøde venn.

– Vi så mye fin fotball og bodde på mange fine hoteller rundt i verden, sa Solstad. – Men det var varmt. Jon ville jo ikke ha aircondition?

– Hva?

– Han var jo gammel sjømann. Sjømenn vil ikke ha aircondition, opplyste mannen som holder med Wolverhampton, England og Moss.

«Høykapabel neger»

Solstad leste med glede fra VM-boken 1998, der Norges vei til mesterskapet endte med seks seire, to uavgjorte, null tap, tyve poeng og 21-2 i målforskjell.

Og så ble det snakket om VM 1982 og 1986, der det var så varmt og Norge ennå trodde seg evig ukvalifisert. Og der han forteller om den «høykapable negeren» John Barnes og «frøkenfotball» fra franske jålespillere og publikum med press i shortsen.

Flere av Dagbladets kvinner var tilstede på 316, men de lot seg ikke provosere verken av  «frøkenfotballen» eller det gamle ordet for folk av afrikansk opprinnelse. – Jeg er motstander av at vi ikke lenger får bruke disse ordene. Det er en del av språket, sa Solstad.

Fra én til fem

– Hvordan kom VM-prosjektet i gang?, ville bokbaderen vite.

– Det var Jon som spurte meg først. Han visste jo at jeg var interessert i fotball, og utsikten til å få sett all denne fotballen – gratis – fra pressetribunen, altså de beste plassene, var fristende. Også disse hotellene. I alle disse landene …

Det skulle egentlig bare bli ett VM, men det ble fem. Pluss et halvt i 2014, da Michelet og Solstad satt hjemme og fulgte mesterskapet, mens Dagbladets Morten Pedersen og Tom Stalsberg var på plass i Brasil. Sammen dekket de fire mesterskapet i bokform.

Men denne sommeren skal ikke Dag Solstad se så mye.

– Har du sluttet med fotball?

– Nei jeg har sluttet med tv. Jeg kan ikke se tv med den regjeringen som er nå, opplyste forfatteren. Og da blir det ikke så mye VM, siden han ikke skal til Russland.

– Hvordan blir VM uten Jon?

– Rart. Og det blir rart å lese den siste boken hans, som han akkurat fikk ferdig. Jeg vet ikke om jeg klarer å lese den med en gang den kommer. Men jeg skal lese den altså. Jeg skal det.

Den aller lateste 

Og dermed ruslet Norges tredje lateste forfatter ut i solen for å delta på nye arrangementer.

Hvem den lateste forfatteren er?

– Henrik Ibsen, humrer Solstad. – På sytti år skrev han en håndfull skuespill, hver av dem på lengde med en novelle. Jo, Ibsen er suverent latest. Nest latest er forøvrig min gode venn Kjell Askildsen.