– USA er alltid litt foran

Jan Mesicek og Lille Måne jakter nye trender på BookExpo i New York.

– Dette er et fint sted å lete, fastslår Jan Mesicek under en «pust i bakken» i en av messehallene i Jacob Javits Center. Lille Månes forlagssjef er en av ytterst få nordmenn som har tatt turen til årets BookExpo i New York, mens mesteparten av Bok-Norge nyter det praktfulle sommerværet på Lillehammer.

Ville ikke selge

– Jeg ser etter veldig spesielle prosjekter innenfor mat og helse, og der er amerikanerne alltid tidlig ute. Dessuten er det mye lettere å få et grep om de mange boktugivelsene her enn for eksempel i Frankfurt, sier Mesicek.

BookExpo er i all hovedsak innrettet mot bokhandlere og bibliotekarer, og er ikke primært noen rettighetsmesse. Det kan gi seg noen pussige innslag:

– Jeg var veldig interessert i å kjøpe de norske rettighetene til en bok utgitt av et lite, tradisjonsrikt Illinois-forlag. Da fikk jeg beskjed om at de ikke ville selge. «Hæh?», var min reaksjon. Men, nei: Jeg fikk klar beskjed om at deres policy var å kun utgi bøkene sine i USA, forteller Mesicek lattermildt. Men han kan røpe at han allerede har sikret seg et annet prosjekt på messen.

Kafka-import

Mesicek liker i det hele tatt å være på skattejakt på bokmesser: – En gang på midten av nittitallet var jeg på den lille bokmessen i Praha og fant en kjempeflott bok med stemningsbilder fra Praha og sitater fra Kafkas verker og brev. Jeg importerte umiddelbart noen hundre eksemplarer til Norge gjennom bokimportfirmaet mitt, og jeg solgte over 1000 eksemplarer på et år. Da sjefen i Kafka-forlaget møtte meg igjen i Frankfurt noen år senere sa han «We could really feel your activity», sier han, og legger til at messene handler om mer enn kjøp og salg av rettigheter: – Det skjer jo noe med hjernen når man ser og tar på nye ting, og i dagens bokverden tror jeg det er spesielt viktig å ha øynene åpne for ny virksomhet og nye ideer.

«A shitload of books»

Torsdagens høydepunkt for mange på BookExpo var møtet med den internasjonale bokbransjens absolutte tungvektere: Toppsjefene Carolyn Reidy (Simon & Schuster), John Sargent (Macmillan) og Markus Dohle (Penguin Random House), i samtale med lederen i den amerikanske forleggerforeningen AAP, Maria Pallante.

Noe sprengstoff bød ikke samtalen på, men den hadde definitivt sine stunder. Som da Sargent ble spurt om hva han tenkte da han fikk vite at Donald Trumps advokater aktet å stoppe Michael Wolffs Fire and Fury:

– Ærlig talt var min første reaksjon (og dette blir best fremført på originalspråket): «Holy cow, we are going to sell a shitload of books», sa Sargent til et latterbrøl fra de mange fremmøtte publikummerne som omkranset Downtown Stage.

Må utfordre leserne

Deretter la Sargent til i en alvorligere tone:

– Det var viktig for meg å bruke denne hendelsen til å gjøre folk, også de hos oss på Macmillan, oppmerksomme på hvor viktig ytringsfriheten er. Så jeg takker presidenten for muligheten til å snakke om dette.

TUNGVEKTERE: fra v. Carolyn Reidy, John Sargent, Maria Pallante og  Markus Dohle.

Samtalen kretset mye rundt nettopp ytringsfriheten, og at denne var under press.

– I dagens polariserte klima er det mange folk på begge sider som vil fortelle oss hva vi skal utgi, sa Carolyn Reidy. – Vi må fortsette å publisere et vidt spekter av ideer. For å sitere Peter Mayer: «Vår jobb er å utfordre leserne, og å utfordre oss selv».

Stabil bokbransje?

Ellers var de tre forlagstoppene sterke i troen på en stabil bokbransje i en ellers ustabil verden, og understreket at nesten alle pilene peker den rette veien for bokomsetningens del.

Nettopp det kan være godt å vite i et USA som ellers har lagt bak seg et år med det største antall konkurser og stengte butikker siden finanskrisen, skal vi tro tall fra NPD Research.