Norges største sportsøyeblikk

Norges største sportsøyeblikk ble kåret på Bislett i dag – og presentert mellom to bokpermer. Hvilke øyeblikk havnet på Topp 10 og hvilket ble det aller største?

Norges seier over Brasil i VM i 1998 er kåret til historiens største norske sportsøyeblikk. I dag ble boka Norges 100 største sportsøyeblikk – historiene bak bragdene, 1885-2014 (Kagge) av Svein Tore Bergestuen og Morten Stokstad presentert på en pressekonferanse på Bislett Stadion.

Kåringen er gjort av Kjetil André Aamodt, Cathrine Sandnes og juryformann Arne Scheie, i tillegg til de to forfatterne.

 

–Morsomme diskusjoner

–Vi i juryen har hatt mange, lange, intense og morsomme diskusjoner, men klarte til slutt å komme frem til en liste over de hundre største norske sportsøyeblikkene, sier Arne Scheie.

Det er første gang en slik rangering presenteres i bokform.

– Dette er selvsagt ingen fasit, og vi håper lista skaper debatt. Men det er en samvittighetsfull jury som har vurdert, veid og valgt. Resultatet er et stolt stykke Norgeshistorie som vi håper leserne setter pris på, sier Morten Stokstad.

 

Vibece Elvenes Stokstad Morten

Har gravd i gull: Svein Tore Bergestuen (t.v.) og Morten Stokstad.

 

– Rent gull

Forfatterne Svein Tore Bergestuen og Morten Stokstad har i Norges 100 største sportsøyeblikk beskrevet og gjenskapt begivenhetene som samlet nasjonen – og som fortsatt gjør det. Her er hundre minner, hundre tekster og hundre bilder som sammen danner en viktig del av vår nasjonale arv.

– Det har vært et eneste stort privilegium å skrive denne boka. En stor takk til fantastiske norske idrettsutøvere som skapte alle begivenhetene. Vår oppgave har vært å gjenskape øyeblikkene litterært. Det har vi klart takket være journalister og forfattere fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag som har gitt oss rent gull i de skriftlige kildene, sier Svein Tore Bergestuen.

 

Norges største

 

Her er de 10 øverste plasseringene:

1. plass: Da fotballandslaget i 1998 slår Brasil 2-1 i VM og går videre til åttendelsfinale.

2. plass: Da Hjalmar Andersen i 1952 blir tredobbelt olympisk mester på Bislett.

3. plass: Da Oddvar Brå i 1982 brekker staven i verdens mest dramatiske langrennsstafett under Oslo-VM.

4. plass: Da Sonja Henie i 1936 tar sitt tredje strake OL-gull i kunstløp.

5. plass: Da Vebjørn Rodal i 1996 løper inn til OL-gull på 800 meter i Atlanta.

6. plass: Da Grete Waitz i 1983 blir verdensmester i maraton i Helsingfors.

7. plass: Da Bjørn Dæhlie i 1998 tar gull på femmila i OL i Nagano.

8. plass: Da Ole Gunnar Solskjær i 1999 scorer det avgjørende målet for Manchester United i Champions League-finalen mot Bayern München.

9. plass: Da håndballjentene i 1999 blir verdensmestere blir for første gang.

10. plass: Da Magnus Carlsen i 2013 blir den første verdensmester i sjakk fra Vesten siden amerikanske Bobby Fisher tok tittelen i 1972.

 

 (Portretter / omslag / omslagsutsnitt: Kagge Forlag)