Coelho slår tilbake mot VG-ener

VGs slakt ble for tung for Paulo Coelho. Den verdensberømte forfatteren kommenterer enerterningen i avisas kommentarfelt.

«Thank you for another review, VG. And thank you for the previous reviews of my other books – you change only the title and give a copy/paste. It reveals only your despair, nothing else.»

 

Slik lyder meldingen fra Paulo Coelho i VGs kommentarfelt. Han var svært lite glad for May Grethe Lerums slakt av hans nye bok i samme avis: Lerum omtaler hans siste roman Utroskap som Utro-skrap.

 

 

«Grøt av religiøst oppgulp»utroskap

«Også i år har Paulo Coelho funnet det formålstjenlig å servere leseren en grøt av religiøst oppgulp, menneskeforakt og spekulativt underholdningsgrums – sukret med løsrevne og mishandlede sitatdryss fra ekte filosofer, tenkere og kunstnere,» skriver Lerum, i en ironisk anmeldelse.

«Etter hvert går det også opp for deg at å bli voldtatt analt er svært frigjørende for den universelle kjærlighetsevnen din, og at en tandemflukt med en ung kjekkas i paraglider (og en ørn) åpner de resterende himmelske sluser i ditt hellige hjerte.»

 

 

«Skrikende pinligheter»

Lerum reagerer på at ingen redaktør har fått lov til å fikse på selv «de mest skrikende pinligheter og researchtabber»:

«Greske og romerske gudemyteversjoner og navn blir rotet sammen, det samme gjelder for moderne faggrupper som psykologer og psykiatere. Kubansk folklore blir like kunnskapsløst omtalt som medisinske antidepressiva og klassisk litteratur. Det verste er kanskje at den stakkars hovedpersonen engasjerer selv sin egen forfatter så lite at han knapt gidder å huske hva hun sa, gjorde, tenkte og mintes bare noen få sider tidligere,» skriver Lerum, som mener både handling og språk er så emment og klamt at oversetter Grete Skevik burde hatt smusstillegg for jobben.

 

coelho

 

Ga en femmer

Coelhos copy/paste-beskyldninger i forhold til tidligere anmeldelser tar hun lett på, og repliserer slik under Coelhos kommentar:

«Hei Paulo! Leste du ikke anmeldelsen der jeg ga deg en femmer for noen år siden? Hils din internasjonale agent M og hennes mann, Bazar-grunderen Ø ;)»

 

Det er sikkert fristende for slaktede forfattere å svare på kritikken, men ganske uvanlig. Det at en internasjonal stjerne som Paulo Coelho faktisk slår tilbake mot en norsk avis viser at han har lange ører og er såret over anmeldelsen. På Coelhos facebook-side er i skrivende øyeblikk siste statusoppdatering følgende: «Be kind with aggressive critics. All they want is to be where you are.»

Du kan lese hele VG-anmeldelsen her: Utro-skrap