Norge blir hovedland i Frankfurt

Norge er valgt ut som hovedland ved bokmessen i Frankfurt i 2019. Direktør Margit Walsø i NORLA jubler ved tanken på hva dette vil bety for norsk litteratur.

– Dette er en stor begivenhet for Norge som kulturnasjon, sier Margit Walsø. Bokmessen i Frankfurt er verdens største bokmesse. Hit kommer hvert år mer enn 300 000 besøkende og 10 000 journalister. 7000 forlag er representert.

Alle som kommer til bokmessen i Frankfurt i 2019 vil møte norske forfattere og norsk litteratur. Det å bli profilert som hovedland på denne messen betyr en unik eksponering av Norge og det vi har å by på, konstaterer Walsø.

 

Enorm oppmerksomhet

– Det er en enorm oppmerksomhet i presse og media rundt gjestelandets litteratur og kultur i Tyskland. Som gjesteland vil Norge virkelig kunne vise seg som en litterær stormakt. Det viktigste for meg et at vi skal greie å vise frem forfatterne som preger det jeg vil si er en gullalder i norsk litteratur, og løfte frem alle de nye stemmene, sier Margit Walsø. Sammen med resten av staben i NORLA har hun arbeidet hardt i drøye tre år for å få dette til. Avtalen mellom NORLA og Frankfurter Buchmesse ble signert i Nationaltheatrets publikumsfoajé i dag, med en rekke gjester til stede.

 

Stolt minister

– Litteratur lærer oss mer om oss selv – og om andre. Utveksling av litteratur er svært viktig, Jeg er så stolt av å kunne gratulere NORLA med å ha fått til dette. Takk også til bokmessen i Frankfurt for å ha gitt Norge denne muligheten, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland under den høytidelige seansen. Etterpå utdypet hun overfor Bok365:

– Dette er stort for norske forfattere, for bokbransjen og for norsk litteratur. Men det er faktisk betydningsfullt for hele kunst- og kulturfeltet i Norge, sier Linda Hofstad Helleland. Gjennom hele 2019 vil nemlig norsk kulturliv få anledning til å markere seg i Tyskland.

– Nå er det viktig at vi bruker tida godt, slik at får mest mulig ut av det, sier en glad kulturminister.

_MG_2991

Kulturminister Linda Hofstad Helleland var svært glad for at Norge blir hovedland under bokmessen i Frankfurt i 2019.
Foto: Helene J. Spanthus

 

52 millioners budsjett

Selv om NORLA har jobbet med prosjektet i mer enn tre år, er det nå den virkelige jobben starter.

– Vi skal bruke det nærmeste året på jobbe fram en god prosjektplan, i dialog med hele bransjen. Og vi skal bygge en god prosjektorganisasjon, sier Margit Walsø, som også kommer til å jobbe intenst med å få flere private sponsorer ned fra gjerdet. Prosjektet har et budsjett på 52 millioner kroner, hvorav Stortinget har bevilget 30 millioner. Stortingsrepresentant Trine Skei Grande (V) er av dem som har jobbet i kulissene for å få dette til, og konstaterer:

– Dette er så viktig for norsk litteratur, og for norsk språk. Jeg blir stolt, jeg, hver gang jeg kommer inn i en bokhandel i utlandet, og finner en bok av en norsk forfatter jeg kjenner og har lest. Vi skal ikke tenke smått når det gjelder norsk språk, og norsk litteratur. For vi har så mye å være stolte av!