Nordisk heder til «Brune»

Håkon Øvreås og Øyvind Torseter er tildelt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014.

Håkon Øvreås og Øyvind Torseter (ill.) er i kveld tildelt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014 for Brune (Gyldendal).

 

Brune_hd_image

 

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris er på 350.000 danske kroner og ble overrakt av fjorårets vinner Seita Vuorela i Stadshuset i Stockholm, der hun leste bedømmingskomiteens begrunnelse høyt:

«Varm og sterk»

Juryens begrunnelse: Brune er en varm og sterk historie om vennskap og mot, full av oppfinnsomhet og hverdagsmagi. Det er en morsom fortelling om hvordan det er å være en foretaksom liten gutt når plageåndene ikke gir seg, men det er også en bok om savn og møtet med døden, fint og usentimentalt skildret. Dialogene er troverdige og fornøyelige, setningene er enkle, men uttrykker ofte mer enn ordene som står der. De fantastiske elementene er flettet inn på en stilsikker og naturlig måte.

Illustrasjonene understreker stemningen og den finurlige humoren i teksten, med sans for detaljer og med sparsom, men virkningsfull fargebruk.

Som barnebok fyller Brune et tomrom, mellom bøker for de minste og bøker for ungdom. Det er en fortelling med klassiske kvaliteter, som samtidig er med på å fornye fortellingen for barn, i norsk og nordisk tradisjon.»

 

Behørig prisbelønt

Brune er beregnet på barn rundt seks år. Om dagen er Rune Rune, men om natten er Rune Brune – superhelten som ikke er redd for noen ting. Med pensel og brunmaling lister Brune seg ut. Og det er vel ikke Rune sin feil at Brune maler syklene til de store guttene i superhelt-timene?

Brune er en bok om vennskap, mot og om å ta igjen. Det er også en bok om å savne bestefaren sin, og om hvordan alt kan gå galt når superheltkreftene ikke lenger strekker til. For Brune ble forfatter Håkon Øverås nominert til Brageprisen 2013, og han er blitt tildelt Kulturdepartementets Litteraturpris og Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres debutantpris Trollkrittet.

 

«Sjarmbombe» 

«Boka er en høyst sjarmerende fortelling om oppvekst, superhelter og kampen for tilværelsen,»  skrev Maya Troberg Djuve i Dagbladet.  «I denne sjarmbomben av en bok møter vi tre små superhelter med hvert sitt malerspann. Denne anbefaler vi gjerne!» skrev  Morten Olsen Haugen i Aftenposten

Prisen, som Nordisk råd sammen med de nordiske kulturministrene vedtok å opprette i fjor, er den femte i rekken av Nordisk råds prestisjefylte priser.

 

 (Foto: Magnus Fröderberg / Norden)