Prisen gikk til Westö

Nordisk råds litteraturpris 2014 er tildelt Kjell Westö.

Den finske forfatteren Kjell Westö mottok Nordisk råds litteraturpris 2014 for romanen Svik 1938 (Hägring 38) under Nordisk råds prisutdeling i Stockholm.

“Nordisk råds litteraturpris går til den finske forfatteren Kjell Westö for romanen Svik 1938, som i en stemningsmettet prosa levendegjør et kritisk øyeblikk i Finlands historie med relevans for vår samtid,” heter det i juryens begrunnelse.

 

En stemme fra fortiden

Det er Pax som er Westös norske forlag. Handlingen i vinnerromanen er lagt til Helsingfors, 1938:  «Adolf Hitlers ekspansjonspolitikk i Europa vekker både sinne og beundring, ikke minst i den såkalte Onsdagsklubben, et uformelt diskusjonsforum som består av et knippe gamle venner av advokaten Claes Thune. Men Europas splittelse merkes også i Onsdagsklubben, og Thune mister etter hvert troen på at det er noen nytte i samtalene. Han engasjerer seg i utenrikspolitikken, men ikke i mye annet. Han er nyskilt og trist, og legger heller ikke særlig krefter i advokatbyrået sitt. Heldigvis har han god hjelp i sin nyansatte sekretær, den skikkelige og dyktige fru Wiik. Men fru Wiik kjenner seg ikke så dyktig. Hun plages av vonde minner fra ungdomstiden under borgerkrigen, og prøver så godt hun kan å glemme. Men under et av Onsdagsklubbens møter kjenner hun brått igjen en stemme fra fortiden. De smertefulle minnene blir brakt til overflaten –  og Matilda må fatte et vanskelig valg.»

 

I fornemme omgivelser

Prisutdelingen fant sted i Stockholms Stadshus – i den fornemme Blå Hallen, hvor også Nobel-banketten finner sted. Selv ikke prismottageren får vite noe før vinneren blir annonsert. Samtlige nominerte var derfor til stede i Stadshuset.

Nordisk råds litteraturpris er på 350.000 danske kronor. Prisen ble utdelt av fjorårsvinner Kim Leine, Selina Juul, Sisse Graum Jørgensen, Pekka Kuusisto, Seita Vuorela og Jani Ikonen.

 

(Foto: Magnus Fröderberg / Norden)