Nominert til Årets bok i Sverige

Nina Lykkes «Nei og atter nei» er blant finalistene til Årets bok i Sverige.

Tolv bøker er nominert til Årets bok i Sverige, og blant dem finner vi norske Nina Lykkes Nei og atter nei (Oktober). På svensk har boken fått tittelen Nej och åter Nej, og er utgitt av forlaget Wahlström&Widstrand.

Romanen følger Jan og Ingrid som har vært gift i et kvart århundre. Ingrid opplever at yrkes- og familielivet har mistet glansen, mens Jan opplever en ny giv på begge disse områdene. Her hjemme fikk Nina Lykke Ungdommens kritikerpris for boka i 2017, boka var også på kortlisten til P2 lytternes romanpris.

– Tiltala en bred läsekrets

Blant de øvrige nominerte er fem av tolv debutanter, blant annet Malou von Sivers og Lina Bengtsdotter. Lykke er ikke den eneste utenlandske forfatteren nominert til prisen, blant annet er også amerikanske A.J Finn og nigerianske Ayobami Adebayo å finne blant finalistene.

Det er Bonniers Bokklubbs litteraturredaktører som har kommet frem til de nominerte titlene. De har sett etter følgende kriterier:

«Boken ska innehålla en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö. Den ska vara utgiven på svenska i Sverige (oberoende av förlag/egenutgivning) under 1 maj 2017–30 april 2018. Boken ska tilltala en bred läsekrets samt ha en hög språklig kvalitet.»

Nå skal det svenske publikum stemme frem en vinner. Avstemmingen foregår frem til 26. august, og vinneren blir offentliggjort under Bokmessen i september. Vinneren tildeles 30.000 kr, og både forfatter og forlag mottar en statuett.

Her er de nominerte til Årets bok i Sverige:

Ayobami Adebayo: Stanna hos mig (Piratförlaget)

Affinity Konar: Mischling (Polaris Förlag)

Kjell Westö: Den svavelgula himlen (Albert Bonniers Förlag)

Karin Alfredsson: Skrik tyst så inte grannarna hör (Bokfabriken)

Mikael Niemi: Koka Björn (Piratförlaget)

Nina Lykke: Nej och åter Nej (Wahlström&Widstrand)

Malou von Sivers: Mitt hjärtas oro (Norstedts)

Lina Bengtsdotter: Annabelle (Forum)

Camilla Grebe: Husdjuret (Wahlström&Widstrand)

Niklas Natt och Dag: 1793 (Forum)

A J Finn: Kvinnan i fönstret (Albert Bonniers förlag)

Jenny Colgan: Den lilla bokhandeln runt hörnet (Massolit)

 

Dette er tredje året Årets bok skal kåres i Sverige. Tidligere vinnere er Martina Haags Det är något som inte stämmer (Piratförlaget) og Alex Schulmans Glöm mig (Bookmark).

 

(Hovedfoto: Jo Michael/Oktober)