Nobelprisen til Louise Glück

Louise Glück (Foto: PoetryFoundation)

Nobelprisen i litteratur 2020 tildeles den amerikanske poeten Louise Glück.

Nobelprisen i litteratur for 2020 går til den amerikanske poeten og essayisten Louise Elisabeth Glück. Hun har vunnet mange store litterære priser i USA, inkludert Pulitzerprisen og National Book Award. Nå har hun sikret seg den gjeveste internasjonale litteraturprisen.

«Nøktern skjønnhet»

PÅ OKTOBER: Louise Glücks «Averno»

– Glück er en av de fremste samtidspoetene i USA, ifølge Den Svenska Akademien, som roser Glück for hennes «umiskjennelige poetiske stemme, som med «nøktern skjønnhet gjør individets eksistens universell».

Prisen skal ha kommet som et sjokk på den 77 år gamle engelsk-professoren, som debuterte i 1968 med diktsamlingen Førstefødte.

Per Petterson har gjendiktet hennes samling Averno, utgitt på Oktober.

– Krever sin leser

Forfatter og forlegger Håkan Bravinger var umiddelbart begeistret da vinneren ble forkynt på Börshuset i dag:

– Ja, herregud, det er jo en poet! Og en veldig stor og kjent poet. Men hun er ingen enkel poet, hun «krever sin leser», sa Bravinger, som ser et visst litterært slektskap mellom Glück og Emily Dickinson. Overfor SVT beskriver han dette som en korrekt avgjørelse og samtidig «en livgivende pris».

«Ingen bokhandler-favoritt»

Utdelingen følges gjerne nøye også av bokhandlerne, som årlig håper det blir en Nobelpristaker som kan nå et visst publikum. Der heller Bravinger litt malurt i begeret:

– Hun er nok ingen favoritt hos bokhandlerne, hvis man skal være litt krass.

Kvinne nummer 16

Det er 113. gang en prisvinner blir offentliggjort. Fire ganger har prisen vært delt, slik at det tidligere har vært 116 mottakere – hvorav 15 kvinner. Nå blir altså Louise Glück nummer 16.

Den yngste prismottakeren var 41 år gammel (Rudyard Kipling), mens den eldste var 88 år (Doris Lessing).

Glück var ikke blant de heteste forhåndstipsene. Foran dagens offentliggjøring holdt bookmakerne Maryse Condé som favorit, hårfint foran Ljudmila Ulitskaja, Margaret Atwood og Haruki Murakami. BOK365-leserne hadde Atwood øverst, mens svenskene selv trodde mest på duoen Anne Carson og Jamaica Kincaid. Vår spørrerunde hos norske forfattere ga godt samsvar med bookmaker-listen, med navn som Margaret Atwood, Cormac McCarthy, Jon Fosse eller Ngugi wa Thiong’o. Men også islandske Jón Kalman Stefánsson seilte opp som en forfatter-favoritt.

 

(Foto: Poetry Foundation)