Nobelpris til Aleksijevitsj?

I dag kl. 13 åpnes atter en gang de store fløydørene i Stockholm: Svetlana Aleksijevitsj er favoritt til å få årets Nobelpris i litteratur.

Hviterussiske Svetlana Aleksijevitsj er favoritten når årets mottager av Nobelprisen i litteratur skal forkynnes senere i dag. Jon Fosse er også et av de aller heteste navnene.

Aldri kan litteraturpris-datoen være tidligere enn nettopp dagens: 8. oktober. Svenska Akademien opererer med formuleringen «tidligst» andre torsdag i oktober, for å gi slingringsmonn i tilfelle heftige diskusjoner. Det trenger de sjelden.

 

Klar favoritt

Tet-trioen er den samme hos hos de tre bookmaker-firmane vi har sjekket (Ladbrokes, Paf og Unibet): hviterussiske Svetlana Aleksievitsj, Haruki Murakami og kenyanske Ngũgĩ wa Thiong’o. Det er identisk med de tre som også var hetest som bookmakernes forhåndstips i fjor – da med Murakami først. Det vil si: inntil oddsen på Patrick Modiano sank som et blylodd de siste døgnene før utdelingen. Franskmannen fikk da også nobelprisen, så mye tyder på at Svenska Akademien ikke var forsvarlig hermetisk lukket sist høst.

 

Endelig Fosse?

I dag er Aleksijevitsj temmelig stor favoritt. Ingen av bookmakerne er villig til å gi mer enn fire ganger innsatsen. Murakami ig Ngũgĩ wa Thiong’o gir syv ganger innsatsen hos Ladbrokes. Deretter anfører vår egen Jon Fosse et knippe kandidater som gir 11 ganger innsatsen – sammen med størrelser som Joyce Carol Oates og Philip Roth.  For de sistnevntes del kan anmerkes at det bare er to år siden siste nordamerikaner, Alice Munro, fikk prisen. Flere mener dette neppe øker sjansene for Oates og Roth.

 

Her er de største favorittene (Ladbrokes):

 1. Svetlana Aleksijevitsj (4,00)
 2. Haruki Murakami (7,00)
 3. Ngugi Wa Thiong’o (7,00)
 4. Jon Fosse (11,00)
 5. Joyce Carol Oates (11,00)
 6. Philip Roth (11,00)
 7. Peter Handke (15,00)
 8. Ko Un (15,00)
 9. John Banville (17,00)
 10. Péter Nadas (17,00)
 11. Nawal El Saadawi (17,00)