Stinn brakke for Pondus

20 årsjubilant Pondus ble feiret av venner og fans i Bergen.

Det er tyve år siden den homofobe, øldrikkende fotballelskeren så dagens lys i Sotra-avisen Vest-Nytt. Resten er historie, som det heter.

 

Og i går var det fest på Verftet i Bergen. En opplagt Pondus-skaper signerte og tegnet, Pondus-prisen ble delt ut, gitarbasert rock fra syttitallet dundret ut over fansen, og Liverpool supporterklubb hadde quiz. En fest helt i ånden til seriens hovedperson.

 

DSC02334
Historisk stripe: Første gang på trykk i avis. Vest-Nytt for 20 år siden

 

Frode Øverli trivdes han også. Han tegnet og signerte nye og gamle bøker og blader til alle som ville ha, og køen var lang. Så lang at scenearrangementet måtte utsettes, men da det kom i gang var det til allmenn trivsel.

 

DSC02341
Lunch/Pondus-stripe: Børge Lund overrekker tvilsom gave til en skeptisk Frode Øverli.

 

Lærte av Frode

Øverlis kollega Børge Lund, opphavsmannen til serien Lunch, tegnet og fortalte om hvordan Frode Øverli hadde lært ham en rekke tricks. Redaktør Tormod Løkling fortalte om hvordan livet i skyggen av Øverli var, mens Tarjei Strøm spilte plater og komiker Christoffer Schjelderup bandt det hele sammen.

Kveldens gladeste var Hanne Sigbjørnsen, også kjent som Tegnehanne, som fikk Pondus-prisen på 100.000 kroner pluss en originalstripe av sjefen selv.

 

DSC02345
Blodsmak: Deilig heavyrølp på nynorsk fra Frodes favorittband.

 

Og så var det levende musikk. Pondus-redaktør Tom Ostad kan mer enn å styre tegneserier. Bandet hans, Blodsmak, er et av Mr. Øverlis favorittorkestre, bare knepent slått av AC/DC. Det ga salen øresus, blodsmak i kjeften og noe å snakke om på hjemveien.

En fest Pondus ville elsket.