Når pappa blir nett-troll

Luke 4: Hans debutroman denne våren stiller spørsmål rundt hvem som har ansvaret for ytringer på internett.

Bjørn Vatne er journalist og fotograf, og har gått på forfatterstudiet i Tromsø. Han er også ansvarlig for Ålesund litterære salong, og har stått på trykk i norske Granta.

Vatne debuterte denne våren med Slik skal vi velge våre ofre, en svært samfunnsaktuell roman om Kjetil som blir alenepappa da barnets mor dør under fødselen. Fire år senere starter Kjetil en anonym hatblogg på internett.

vatne. slik skal vi velge va re ofre. omsl


Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått?

Det finnes mange typer inntrykk, men snakker vi rent emosjonelt, er det kanskje David Vanns Legender om et selvmord, selv om jeg kan bli litt sur når man tar livet av barn i litteraturen. Jeg får ofte følelsen av å bli utsatt for et billig triks, en snarvei til emosjonene, men faren som drasser rundt på sønnens lik i en sovepose i ødemarka, ja, det var fysisk ubehagelig å lese. Hadde det vært annerledes om jeg ikke visste at faren til forfatteren tok livet av seg, et selvmord han også skriver om i boka? Jeg tror egentlig ikke det.


Hva har du planer om å lese i julen?

Jeg har Johan Harstads Max, Mischa & Tetoffensiven og Roberto Bolaños 2666 liggende klare. Om jeg ikke får lest dem, kan de uansett brukes til å bygge et hendig sidebord til julemiddagen.


Hvilke tre bøker av året anbefaler du?

Atlaspunkt av Maria Dorothea Schrattenholz
I bane rundt en gul ball av Jon Ståle Ritland
Siste skrik av David Pynchon (tror jeg, etter halvlest bok).


(Hovedfoto: Alexander Worren)