Nå går startskuddet

– Gjestelandsåret er endelig i gang, sier prosjektleder Halldór Gudmundsson.

Startskuddet for Norges år som gjesteland ved bokmessen i Frankfurt går denne uken av stabelen i Berlin. Som gjesteland har Norge et omfattende litteratur- og kulturprogram flere steder i Tyskland hele 2019. Første arrangement, av flere hundre planlagte, finner sted på felleshuset ved den norske ambassaden i Berlin, i kveld.

Da inviterer Norsk barnebokinstitutt (NBI) og Stiftung Internationale Jugendbibliothek, i samarbeid med NORLA, til et arrangement om norsk barnelitteratur i dag. I forbindelse med arrangementet vises en vandreutstilling med illustrasjoner fra norske billedbøker.

– Gjestelandsåret er endelig i gang. De første aktivitetene som gjesteland gjenspeiler prosjektets mål om å fremme leselyst og leseglede blant en av litteraturens viktigste ålgrupper: barn og unge, sier Halldór Gudmundsson, prosjektleder for Norge som gjesteland ved bokmessen i Frankfurt 2019.

– Barnebøker er viktig eksport

Onsdag 23. januar kl. 19.00 inviterer Norsk barnebokinstitutt (NBI) og Stiftung Internationale Jugendbibliothek til et arrangement knyttet til dagens barnelitteratur fra Norge.

I SAMTALE: Gry Moursund (Foto: Cappelen Damm)

Mellom tradisjon og eksperiment – norsk barnelitteratur i dag løfter frem både den visuelle delen av norsk barnelitteratur gjennom et møte med illustratørene Stian Hole og Gry Moursund, og en mer overordnet diskusjon om norsk barnelitteratur og bokbransje sett med både et norsk og et tysk blikk, i en samtale med Ines Galling fra Internationale Jugendbibliothek i München, Sverre Henmo fra Aschehoug Barn og ungdom, og Kristin Ørjasæter fra Norsk barnebokinstitutt. Kveldens moderator er Ute Wegmann, journalist, forfatter og programleder i tysk radio Deutschlandfunk i Køln.

– Norsk barne- og ungdomslitteratur er en viktig del av eksporten av norsk litteratur til utlandet generelt, og til Tyskland spesielt, og særlig norske bildebøker har «truffet» tyske lesere. Men hvor mye vet tyskere egentlig om norske illustratører og forfattere, og vårt litterære system? Og hva vet vi om dem? I gjestelandsåret er det nettopp den dialogen mellom landene vi ønsker å bidra til, sier Birgitte Eek, formidlingsleder ved Norsk barnebokinstitutt.

Vandreutstilling

Startskuddet går også i kveld for vandreutstillingen. Illustrasjoner av elleve norske illustratører skal reise rundt i Tyskland i 2019. Første stoppested er Felleshuset til de nordiske ambassadene i Berlin i forbindelse med kveldens arrangement. Illustrasjonene er hentet fra norske illustrerte bøker for barn og voksne som alle er gitt ut i tysk oversettelse.

PÅ VANDRING I TYSKLAND: Lisa Aisato.

Følgende illustratører er representert med verk: Lisa Aisato, Per Dybvig, Lars Fiske, Stian Hole, Bendik Kaltenborn, Åshild Kanstad Johnsen, Bjørn R. Lie, Alice Lima de Faria, Gry Moursund, Kari Stai og Øyvind Torseter. Utstillingen er et samarbeid mellom Grafill og NORLA og vil vises i mange tyske byer.