Nå braker det løs

ARTIKKELFORFATTER: Marit Borkenhagen i Norsk litteraturfestival Foto: Øystein Nordås.

– Dette er den største festivalen vi noen gang har laget, forteller festivalsjef Marit Borkenhagen. I dag går Lillehammer-festivalen av stabelen.

– Det er jo alltid masse forventing og masse spenning på dette tidspunktet. Stemningen har begynt å bygge seg opp, forteller Marit Borkenhagen.

Nå braker det snart løs på Lillehammer, når årets litteraturfestival går av stabelen. Men festivalen har allerede vært i full gang noen dager, med mye barne- og ungdomsprogram og ikke minst Komma – nyskapningen fra i fjor, som er en visningsarena for litteratur. Men den offisielle åpningsdagen er altså tirsdag:

– Det er spenning og forventning i luften. Snart setter folk seg på toget, og så får vi samlet folk her på Lillehammer. Da flyter ting erfaringsmessig vanligvis av seg selv. Alle blir så rolige når dem kommer hit, og det ser ut til å bli en veldig bra festival i år også.

Dobler Pegasus

– Dette er den største festivalen vi noen gang har laget, forteller Borkenhagen. Og det er mye på grunn av det utvidede barne- og ungdomsprogrammet:

– Vi har hatt stor etterspørsel etter program for barn og ungdom, og dette året har vi virkelig prøvd å løfte det til nye høyder. Støtte fra Bokåret og Sparebansktifelsen gjør at vi dobler Pegasus-programmet.

Borkenhagen mener at publikumstallet naturlig også vil øke, og tipper festivalen vil lande på rundt 30.000 besøkende ved utgangen av uka.

– Med Komma har vi over 300 arrangementer på denne festivalen, og det har vært en enorm stor interesse på påmeldingen. Vi har også hatt et større forhåndssalg av billetter enn tidligere. Kanskje har folk lært at det er lurt å planlegge litt, så man får en roligere festival.

Franske vibber

– Det franskspråklige kommer til å bli et veldig tydelig innslag i festivalen, sier Borkenhagen.

FRANSK BESØK: Leila Slimani.

Franskspråklig litteratur er blant de sentrale temaene i år og hele ti franskskråklige forfattere har funnet veien til Lillehammer. Publikum kan møte Maylis de Kerangal, Leïla Slimani, Kamel Daoud, Boualem Sansal, Jacques Roubaud, Werewere-Liking Gnepo, Alice Zeniter, Laura Vazquez, Nicolas Mathieu og Édouard Louis.

– Dette er veldig spennende folk som publikum får mulighet til å se på scenene i flere sammenhenger. Vi skal også ha maratonopplesning av Proust, en Proust minutt-for-minutt. Det vil altså alltid være en mulighet til å få med seg noe fransk litteratur på Lillehammer i uken som kommer.

Festaften er et høydepunkt

– Festaften pleier alltid å være et høydepunkt for meg, fordi man får høre på flere av de store navnene samtidig, sier Borkenhagen om det hun gleder seg mest til de neste dagene.

– I år er det blant andre fire franske forfattere med i programmet på festaften, og arrangementet er en kjempeanledning til å se noe av den beste franske og norske litteraturen på ett brett.

Men det er også andre høydepunkter hun mener publikum kan glede seg til:

– Den amerikanske kritikeren John Freeman skal intervjue både Johan Harstad og Gunnhild Øyehaug. I helgen får vi besøk av amerikanske Timothy Snyder, som skal holde hovedforedraget på lørdag. Lørdag er også Per Petterson-dag, hvor han både skal delta i samtale om sin siste bok og i et panel som snakker om Ut og stjæle hester 16 år etter. Vi skal også vise filmen i en egen arrangementspost. Og dette er kun noen av høydepunktene publikum kan glede seg til.