– Mye ledig tid i kalenderen

Marion Rudsli (Foto: Privat)

DAGENS SOMMERGJEST: Marion Rudsli i Bonnier trenger kun tid og spontanitet for å få en god sommerferie.

Marion Celine Rudsli kom til bokbransjen i fjor, da fra stillingen som markeds- og PR-sjef i det norske smykke- og klesmerket Tom Wood. Etter å ha jobbet med bokklubbene i Strawberry, er hun nå merkevaresjef i Bonnier. Etter ett år i mammapermisjon er hun også klar for å ta fatt på lesingen denne sommeren – og hun leser «en god potpurri av nytt og gammelt».

– Hvor tilbringer du ferien?

– I sommerferien i år skal jeg være hjemme i huset vårt i Sandefjord. Det er den første sommeren her, og vi forventer storinnrykk av naboer, venner og familie sommeren gjennom. Vi har også et helsikes langt stakittgjerde som skal males, og jeg skal tilbringe noen timer hver dag i keramikkverkstedet mitt.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Den må være preget av mye ledig tid i kalenderen, og spontanitet til å gjøre akkurat det vi har lyst til: morgenbad, besøk, løpetur, gåturer i fjellet, båtturer, festival, sene kvelder med venner eller rolige dager med familie.

– Tidligere ville jeg sagt at det å våkne av seg selv uten vekkerklokke er det beste, men med en 9 måneder gammel baby i hus våkner jeg kl. 05.00 hver dag uansett.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Jeg har vært hjemme i mammapermisjon det siste året, og derfor har det ikke blitt så mye lesing som ellers, men jeg likte utrolig godt Om våren av Karl Ove Knausgård (min første bok av ham) og Det vi så av Hannah Bervoets.

– Bokbunken min for sommeren er uvanlig høy, og jeg synes faktisk det er litt vanskelig å vite hvilken som ligger øverst. Det er en god potpurri av nytt og gammelt. På vegne av venner av Kristopher Schau, Far, en kvinne av Annie Ernaux, Mine venner av Monika Isakstuen, Å vanne blomster om kvelden av Valerie Perrin og Grandioa av Olav Løkken Reisop.

– Hva ville vært tittelen på boken om ditt liv?

–Det er vanskelig å ikke bli pompøs, haha! Men jeg skulle gjerne stjålet tittelen til Espedal, «GÅ: eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv». Eventuelt tatt tittelen til Netflix serien «Kjærlighet og anarki».

– Automatisk fraværsmelding eller litt mailsjekking fra stranden?

– Ja, takk, begge deler. Automatisk fraværsmelding og litt mailsjekking fra stranden for å ha noen form for oversikt når jeg er tilbake igjen i august.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Pasta med kapers og ansjos. Pluss en deilig sommerakevitt til kvelden.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Ah, dette spørsmålet har jeg tenkt mye på (faktisk!), men jeg går for en energisk og morsom samling.  Jeg tror denne gjengen hadde slått an en hvilken som helst kveld: Anne B. Ragde, Linn Skåber, Aune Sand, Alex Rosén, Synnøve Skarbø og Morten Ramm.

– Ditt beste ferieminne?

– Så mange, men jeg satser alle kortene på den første sommeren vår sammen som en liten familie. Om å gjøre å ikke bli skuffet nå.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Oi, det er mange fine blomster som kunne blitt delt ut, men jeg ville gitt en solid blomsterkvast til alle skolebibliotekarer. De er kuratorer for leseglede blant barn og ungdom.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Det første som falt meg inn, var å gjøre alle kulturtilbud gratis for alle i 6 måneder. Tenk så mange nye mennesker som hadde besøkt Operaen, gått på museum eller sett forestillinger. Men jeg tror faktisk at jeg i stedet hadde tatt en real opprydding i støtteordningene etter Covid-19. Jeg er skuffet over hvordan begge regjeringene har håndtert dette.

– Hvilken overskrift håper du å se på BOK365 til høsten?

– Aldri før har det blitt lest så mye bøker!

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg? (Og hva ville du ha svart?)

– Hvilke tanker har du om bokbransjen, og hvordan kan vi bli bedre på merkevare og formidling? Det er nemlig det jeg jobber med i Bonnier om dagen. Eller så kunne dere spurt om hvordan en med utdannelse som jazzdanser ender opp i bokbransjen? Hvordan så perfekte valmuer eller dreie en vase?  Akkurat det med valmuer kan jeg svare kjapt på: dryss en pose med frø i et bed og vent på sol og sommer. Voila!