Anbefaler svensk barnebokperle

Mari Reinholt Aas (Foto: Privat)

DAGENS SOMMERGJEST: Samlagets Mari Reinholt Aas er klar på hvilken barnebok alle barn, og voksne, burde lese denne sommeren - og det er en svensk perle.

Mari Reinholt Aas jobber til daglig som salgs- og markedskonsulent for barne- og ungdomsbøker i Samlaget. Denne sommeren skal hun hjem til Sørlandet – og i kofferten er det selvsagt bøker, selv om det er konkurranse om hvilken bok hun skal lese aller først. Hun er derimot mer klar på hvilken bok andre burde lese denne sommeren.

– Hvilken barnebok bør alle barn lese denne sommeren? Og alle voksne?

– Det er så mange gode barnebøker å velje mellom, men sidan dette trass alt er ei sommarspalte, vil eg anbefale både barn og vaksne å lese Vente på vind av Oskar Kroon. Dette er ei svensk perle av ei barnebok som kom ut på Samlaget i fjor,  ypparleg omsett til norsk av Runa Kvalsund. Den handlar om Venge, ei ung jente som skal bu hos morfaren sin på ei øy ein sommar. Kroon skriv i eit usedvanleg sanseleg språk som fangar både stemninga på øya og den indre forandringa Venge går gjennom i møtet med den jamgamle Rut på ein enkel og presis måte. Ein vil berre reise til den svenske skjergarden og pusse på ei snekke etter å ha lese denne boka.

– Hvor tilbringer du ferien?

– Eg skal til Leirfjord på Helgelandskysten og til barndomsheimen min i Lindesnes kommune. Elles skal eg prøve å utforske nye stader her i Oslo.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Ein tur til Sørlandet og til den lokale stranda på Tjøm må til for at det skal bli ordentleg sommar.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Akkurat no les eg Arbeidet mitt av Olga Ravn, det er ei sterk og svært velskrive bok om det omkalfatrande ved å bli mor, den gjer inntrykk. To bøker konkurrerer om å ligge øvst i bunka, den eine er Sommerboken av Tove Jansson, og den andre er Liv Køltzov – dagbøker i utvalg 1964 – 2008.

– Hva ville vært tittelen på boken om ditt liv?

–  Hehe, det måtte vere ei bok for spesielt interesserte. «Inga grunn til begeistring», kanskje?

– Automatisk fraværsmelding eller litt mailsjekking fra stranden?

– Ideelt sett berre automatisk fråværsmelding, men det blir nok litt mailsjekking innimellom.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Reker, krabbe, loff og kvitvin, ikkje så originalt, men skammeleg godt.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Eg kunne gjerne invitert ein av favorittforfattarane mine, Ali Smith, til bords, ho verkar å vere både klok, sympatisk og humoristisk.

– Ditt beste ferieminne?

– Kjem ikkje på eit bestemt minne, men barndomens somrar står for meg som ei uendeleg rekke med lykkelege, innhaldsrike og solfylte dagar.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Det er mange forfattarar og illustratørar som hadde fortent det, samt flinke forlagsfolk, men det er vanskeleg å velje ut berre éin person. Eg trur derfor buketten må gå til Foreningen !les og den utruleg viktige jobben dei gjer for å formidle litteratur og auke leselysten blant barn og unge.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Då ville eg jobba for automatisk innkjøpsordning til skulebiblioteka. Elles ville eg sjølvsagt jobba for ein rettvis og fornuftig boklov som sikrar fastprissystemet.

– Hvilken overskrift håper du å se på BOK365 til høsten?

– Kraftig auke i leselyst blant barn og unge!

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg? (Og hva ville du ha svart?)

– Kjem det sjukt mange gode og varierte barne- og ungdomsbøker på Samlaget til hausten? Ja.