Modiano rett rundt hjørnet

Forlagssjef Anne Fløtaker og Cappelen Damm lover at nobelprismottager Patrick Modiano er på plass i bokhandlerhyllene ved månedsskiftet.

Da Patrick Modiano ble utropt som årets litteraturprismottager, var ingen av hans bøker i handelen på norsk.

Selv om Modiano regnes som en av Frankrikes mest markante forfattere gjennom de siste snaue femti årene, har kun et fåtall nordmenn lest bøkene hans.

 

Både gammelt og nytt

Det er i skrivende stund ingen norske Patrick Modiano-bøker i handelen, men det skal det raskt bli en endring på:

– Vi kommer til å gjenutgi gamle, og det kommer flere nye bøker, lover forlagssjef for skjønnlitteratur i Cappelen Damm, Anne Fløtaker, som er både stolt og glad over å være Modianos norske forlegger.

 

Begynner med slutten

Det er nå rundt tretti år siden tre av hans bøker ble utgitt i PAN-serien: Gater i mørke (1979), Ungdomstid (1982) og Søndagene i august (1988).

Det er også disse tre norske lesere først vil stifte bekjentskap med:

–Disse kommer i nye paperbackutgaver, forhåpentligvis allerede i løpet av november og senest 5. desember da selve utdelingen finner sted, sier Anne Fløtaker og antyder at forlaget kommer med nye Modiano-bøker neste år:

–Vi begynner med slutten, Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier som kom ut i 2014, og så får vi arbeide oss bakover.

 

 «Glemselens og tiden arkeolog»

Patrick Modiano regnes som en klassisk romanforfatter og er blitt beskrevet som ”en glemselens og tidens arkeolog”.

–Han skriver om erindring, søken og identitet. Han er en raffinert forfatter, som lar bøkene speile hverandre. En person kan være med i en bok, og senere også dukke opp i en annen, sa Svenska Akademiens faste sekretær Peter Englund.

Akademiens begrunnelse lød som følger:

för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.