Med ny norsk litteratur i kofferten

I London: Thomas Mala fra agentbyrået Northern Stories flankert av Karl Ove Knausgård og Eirik Bø fra forlaget Pelikanen.

Norsk litteratur selger. Det vet agentene og forleggerne som er på bokmessen i London.

Og det gjelder altså ikke bare Nesbø og Knausgård. Men også Trude Marstein, Zeshan Shakar, Cathrine Knutsen, Katharina Vestre og mange flere.

Anne Cathrine Eng er rettighetssjef i Gyldendal, og blant dem hun møter er det størst interesse for Trude Marsteins kommende roman. Bortimot tyve land har bedt om manuset til den nye boken fra den prisbelønte forfatteren, som ofte lar det gå noen år mellom utgivelsene.

– Hva det resulterer i til slutt vet vi selvsagt ikke ennå, sier Eng. – Men folk er interessert i hennes forfatterskap. Mange av dem vi møter kjenner henne fra før og vet hva hun står for.

Selger rettigheter: Gyldendal Agencys Anne Cathrine Eng og Bjarne Buset.

Kommer på forsommeren

Trude Marsteins nye roman kommer ut på forsommeren. På norsk har får den tittelen Så mye hadde jeg, på engelsk Conscience.

Vekker interesse: Trude Marstein. Foto: Rolf M. Aagaard

– Hun skriver ikke bok hvert år for å si det sånn, hvorfor er det å stor interesse for denne boken tror du?

– Det er mange som kjenner henne fra før og som ser etter de virkelig gode litterære stemmene og det får de i henne. Det er en fantastisk roman, som det er lett å kjenne seg igjen i. De store menneskelige temaene formidles på en helt unik måte.

Vekker interesse: Zeshan Shaka. Foto: Julie Pike

I 1998 fikk Trude Marstein Tarjei Vesaas’ debutantpris for prosasamlingen Sterk sult, plutselig kvalme. Årets debutantprisvinner Zeshan Shakar, er også med i kofferten til Gyldendal Agency

– Det er stor interesse for denne boken også. Folk er nysgjerrige på temaet «hvordan er det å vokse opp som andre generasjons innvandrer». Og det at den fikk debutantprisen vekker også interesse der ute.

Debutant og Bragepris-vinner

Vekker interesse: Cathrine Knudsen. Foto: Tommy Ellingsen

Karl Ove Knausgård og Eirik Bø i Pelikanen forlag har også bøker i kofferten.

– Cathrine Knutsen er en forfatter vi gjerne selger til utlandet. Hennes nye roman, Den siste hjelperen er med til London. Det er også boken til debutanten Ragnhild Eskeland, Føling, som handler om å leve med diabetes, sier forlegger Eirik Bø.

Pelikanen har også sikret seg Bragepris-vinner Monica Isakstuen. Hennes drama Se på meg når jeg snakker til deg, er også på salgslisten til Pelikanens London-delegasjon.

Mysteriet i magen

Vekker interesse: Katharina Vestre. Foto: Hildur Ágústsdóttir

Oslo Literary Agency er også på plass. Agent Even Råkil viser stolt frem Det første mysteriet av de to unge søstrene Katharina og Linnea Vestre, henholdsvis  forfatter og illustratør. Boken handler om oss – fra unnfangelsen til fødselen, og rettighetene til den er allerede solgt til en rekke land.

– Jeg solgte den på manuset til Sverige og Danmark. Nå er rettighetene solgt til 14 nye land, og flere blir det, sier Even Råkil.

– Hva er det ned denne boken som vekker slik interesse da?

– Forfatteren er 26 år og skriver vidunderlig. Om hva som skjer inni magen, om utviklingen av fosteret kombinert med vitenskapshistorie og idéhistorie. Og hun treffer bredt. Den er faglig bunnsolid, og litterært helt utenom det vanlige. Den er også praktfullt illustrert av den 24 år gamle søsteren hennes, sier Even Råkil.