Med kompott og kompost

Viktig, vakkert og økologisk. Det er resepten til forlaget Iris.

– Vi startet opp med Iris for rundt tre år siden. Tanken er å gi utgi viktige og vakre bøker innen økologi, selvforsyning og sunn mat. En framtidsrettet og bærekraftig livsstil er jo viktig for å kunne møte utfordringene vi nå står overfor, forteller forlegger Nora Szentiványi. Både hun og forlaget Iris har private og profesjonelle bånd til Per Nordanger og Spartacus, som de deler forlagslokaler med.

Boktitlene forteller det meste: Safte og sylte, Livet med bier, Min egen kjøkkenhage og Rett fra jorda – håndbok i selvforsyning. Her står egen matauk sentralt. «I den andre enden» finner vi nylig utgitt bok om komposteringsmetoden Bokashi.

– Ambisjonsnivået vårt er to-tre bøker per sesong, sier Szentiványi.

 

Svensk import

– Navn som Malin Landqvists, Joachim Pettersons, Bella Linde, Vanja Sandgren og Lena Granefelt gjør forfatterlisten hundre prosent svensk. Tilfeldig?

– Nei, det er det vel ikke. Denne typen trender har det med å dukke opp først i USA – deretter Tyskland, England. Nederland og Sverige. Og da følger jo gjerne Norge etter på en-to-tre. Og jeg synes vi har funnet noen virkelig vakre og gode svenske bøker.

– Hvordan står det til med liv og lære i forlaget?

– Det står ikke på viljen, men en loftsleilighet og en bakgård uten sol gir visse begrensninger, sier Iris’ redaktør og markedsansvarlig Ruben Solér med et smil.

– Det er en bit fram til å bli selvforsynt, men å drive med dyrking er definitivt min store hobby. Vi har akkurat bygget drivhus, og der er jeg nå morgen og kveld. Og jeg er nok mer enn middels interessert i kompostering – bokashikompostering har jeg drevet med i tre år nå. Det er en helt fantastisk metode. Og vi har både solceller og høns, sier Nora Szentiványi.

Nora Szentiványi har også andre jern i ilden: Under Litteraturfestivalen på Lillehammer i forrige uke fikk hun Bokhandelens forfatterstipend for romanen Leiligheten (2016). Om romanen skriver juryen: «Her er store ord, eller store kjensler, men dei er skrive fram i det neddempa landskapet Szentiványi etablerer».

 

Tarmen inn i varmen

Når Bok & samfunn er innom Iris-lokalene, har de forfatterbesøk – svensk, selvsagt. En av vårens satsinger er boken Food Pharmacy, av duoen Mia Clase og Lina Nertby Aurell.

De to driver en blogg ved samme navn, hvor deres ærend er at det å leve et så friskt liv som mulig i stor grad er koblet til hva du spiser. Mye kretser rundt tarmen, som mange boklesere vet er behørig inne i varmen etter Giulia Enders megasuksess Sjarmen med tarmen.

 

MED FOOD PHARMACY: Lina Nertby Aurell (t.v.) og Mia Clase.

 

 

60 000 i Sverige

Bloggen Food Pharmacy fikk etter hvert mange lesere, veldig mange lesere – også i forlag:

– Vi hadde ingen planer om å skrive bok. Men allerede etter tre måneder med bloggen meldte det første forlaget seg. Etter hvert var både Norstedts og Bonnier svært interesserte i prosjektet. Først spurte vi oss selv om dette var en spøk, forteller Mia Clase. – Vi valgte Bonnier. Nå har boken solgt 60 000 i Sverige.

Det er et fabelaktig salgstall for en sakprosabok. Og ikke bare det: Boken er så langt oversatt til 12 språk. I Polen har den solgt 20 000 på en måned.

 

Slemme og snille bakterier

Boken Food Pharmacy handler om hvordan du kan spise den sunneste og mest antiinflammatoriske maten, og alt serveres med en god porsjon humor.

Dette er fortellingen om inflammasjon, tarmflora, slemme og snille bakterier, vitenskapelige studier, hypokondri, metaanalyser, gurkemeie og antiinflammatorisk mat – forklart på en mer tilgjengelig måte. Med oppskrifter og fakta om «de antiinflammatoriske heltene» i kjøkkenet. Faglig er det hele godt understøttet av professor Stig Bengmark, sjefskirurg og klinikksjef på Lunds universitet, med over 30 års erfaring med forskning på magens bakterier og hvordan maten vi spiser påvirker kroppen. Han mener at alle kroniske sykdommer har en og samme årsak – et utslitt immunforsvar forårsaket av kronisk inflammasjon. Derfor ville Mia og Lina finne ut av hvordan man kan leve så «antiinflammatorisk» som mulig.

– Det er en flott og sjangeroverskridende bok, som er godt og morsomt skrevet, sier Nora Szentiványi. – Vi håper og tror den vil selge godt i Norge også, selv om det kanskje ikke blir 60 000.

 

 

Hovedbildet: MED BÆREKRAFTIG VIRKSOMHET: Ruben Solér og Nora Szentiványi.