Ut og stjæle hester blir film

Per Pettersons internasjonale suksessroman "Ut og stjæle hester" skal adapteres til filmlerretet, og det med Stellan Skarsgård og Bjørn Floberg i hovedrollene.

Det er filmselskapet 4 1/2 Fiksjon som skal bringe den kritikerroste boken til filmlerretet. Spillefilmen, som beholder romanens tittelnavn, er tildelt et produksjonstilskudd pålydende 11 830 250 kroner, og skal regisseres av prisbelønte Hans-Petter Moland, kjent for blant annet Gymnaslærer Pedersen (2006). Det er Stellan Skarsgård og Bjørn Floberg som skal spille hovedrollene, og de har tidligere spilt sammen i en av Molands tidligere filmer, En ganske snill mann (2010).

–Per Petterson ble en internasjonal stjerne med denne romanen. Denne filmen skal ikke stå i skyggen av den suksessen, sier produsent Turid Øversveen.

Ut og stjæle hester er solgt til 50 land, og har mottatt en rekke priser i og utenfor Norge. Som første norske forfatter noensinne ble Petterson tildelt Independent Foreign Fiction Prize og IMPAC Dublin Literary Award i Storbritannia. I USA kåret New York Times romanen til en av årets fem beste. Ut og stjæle hester ble også blant annet tildelt tre store franske litteraturpriser, og har mottatt strålende kritikker.

Per Petterson fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med Ut og stjæle hester. Hans påfølgende roman, Jeg forbanner tidens elv (2008), ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris og er oversatt til 30 språk. Pettersons niende bok, Jeg nekter, utkom i 2012. For denne ble han ble nominert til The International IMPAC Dublin Literary Award for tredje gang.

 

Hovedfoto: Stellan Skarsgård i The River / BBC