BOKHØST: Cappelen Damm presenterte i dag en bred høstliste – og forlaget har selvsagt noen ess i ermet denne høsten.
Cappelen Damm presenterte i dag sin bokhøst. «Halvbroren» var stappfull av både presse og bokinteresserte som hadde samlet seg for å høre hva Cappelen Damm har å by på denne høsten – og det er ikke lite.
Hele 250 titler skal prege bokhøsten, og stikkordene er samfunnsengasjement, nye klassikere og viktige bøker.
Nattafortelling og zombier
– Vi pleier å ha en bred liste, det er tradisjon. Men vi har nok et noe større salgspotensial denne høsten, innledet Birgit Christensen, direktør for barn og unge.
Kjente og kjære barnefigurene som Tassen, Brannmann Sam og Karsten og Petra – er med på høstens liste. Men det blir også et nytt gjensyn med klassikerne:
– Astrid Lindgrens Røverdatter-tegneserie kommer i nytt format, inspirert av en japansk tegnefilm. Brødrene Løvehjerte kommer også i nyillustrert utgave, og blir en ny tolkning av klassikeren.
I tillegg feirer Leseløve 30 år i år. Det med nye tilskudd til stallen, som to bøker om katten Jesperpus, ført i pennen av Anne Kristin Rohde.
Anne Fiske debuterer med tegnet roman for ungdom, Elven som Christensen trakk frem som en av høstens høydepunkter. To andre titler ble også fremholdt:
– Nattafortelling for rebelske jenter 2 er viktig. Den første boken hadde stor suksess i fjor, og vi ser at mange unge jenter blir inspirert. Det er også veldig gøy med Zombielars, en NRK-serie som har tatt helt av. Dette er et fenomen i gruppen Bokslukeren, så det gir en stor mulighet for å nå bredt ut. Vi er heldige som får føre serien inn i tegneserie, så himla godt laget av illustratør Kim W. Andersson.
Håper på Obama-besøk
– Høstens titler vil sette preg på samfunnsdebatten. Vi har mange bøker som tar opp viktige temaer, og som vil skape både interesse og engasjement, formidlet sjefen for sakprosa, Elisabeth Steen. Hun utpekte Obama-biografien som et av høydepunktene:
– Det kommer til å være stor interesse for Michelle Obamas Min historie. Vi tror nok ikke at hun kommer på besøk, men håper selvsagt på det.
– Det er mange sterke kvinnestemmer, og det er helt spesielt for denne lista. Det er gøy med alle de tøffe damene, konstanterte Steen, og trakk særlig frem Else Kåss Furuseths Else går til psykolog, Iman Meskinis #minhistorieminmening og Sophie Elises Elsk meg.
Men det er to bøker som står i særklasse på høstens liste:
– Hugo Lauritz Jenssen gir oss En samisk verdenshistorie. Dette er en beretning om samene som ikke tidligere er utgitt. Tor Åge Bringsværd kommer med boken Vov, hvor leseren får lære om det underlige spillet mellom to som har vandret ved siden av hverandre siden tidenes morgen, hunden og mennesket.
Svært motvillig går Steen med på å trekke frem sin personlige favoritt blant høstens bøker:
– Jeg må innrømme at det er Stiens historie av Torbjørn Ekelund. Jeg skrev hovedoppgave om Børlis skogsdikt, og er veldig glad i stier.
Dyrisk og dystopisk
Cappelen Damms skjønnlitterære liste er en salig blanding av nye stemmer, hele seks av dem, og gamle travere. I den siste kategorien befinner Erlend Loe og Gert Nygårdshaug seg.
– Dyrene i Afrika er en virkelig morsom og drøy roman, mens i Gert Nygårdshaugs dystopiske Zoo Europa møtes heltene fra Mino-universet til en forrykende avslutning, fastslo direktør for skjønnlitteratur, Tine Kjær.
Gamle travere gjenfinner vi også på forlagets krimliste:
– Tre av våre mest særpregede forfattere kommer med bok denne høsten. Kjær trakk med dette frem Fossum, Lahlum, og Nærum.
– Jeg kan glede meg selv og andre fans med at det blir mer av K2 og Patricia. Og i klassisk fairplay stil lar Knut Nærum oss løse mysteriet selv i Den gåtefulle Oberon Qvist – om vi er smarte nok.
Den internasjonale krimmen er også preget av store navn som Lars Kepler:– Det er jo stor stas for oss at første likfunn skjer i Oslo.
Kjær fremhevet også Malin Persson Giolito og Niklas Natt och Dag som viktige krimforfattere denne høsten.
Ess i ermet
Men Cappelen Damm har også ess i ermet, avslørte Kjær. Det ene er Vigdis Hjorth:
– Lærerinnens sang er den boken vi gleder oss aller mest til denne bokhøsten. Boken handler om Lotte Bøk, lærer på Kunsthøgskolen i Oslo, som av en student blir bedt om å være med i en film. Men hva skjer når man opplever seg voldsomt eksponert?
Cappelen Damm har også nok ett ess på lur, Lars Saabye Christensens andre bok i Byens spor-serien, Maj.
– Da Saabye Christensen fortalte at han hadde gjort ferdig en trilogi om Oslo i etterkrigstiden var det mange i redaksjonen som måtte klype seg i armen, røpet Kjær, som fryder seg over de gode anmeldelsene boken allerede har rukket å samle:
– Mine damer og herrer, velkommen til litteraturhistoriens ferskeste kapittel.