Med blikk for historien

Luke 1: Hun har skrevet roman om et av de største kjærlighetsdramaene i norsk kunst - og litteraturhistorie.

Sigrun Slapgard er journalist i NRK, og debuterte med dokumentaren Draumar i krysseld i 1989. Hun har senere skrevet flere kritikerroste romaner og biografier, vært nominert til Brageprisen og blitt tildelt Melsom-prisen og Nynorsk litteraturpris.

Denne høsten er Slapgard aktuell med den historiske romanen Maleren, hvor hun tar for seg Sigrid Undsets forhold til maleren Anders Castus Svarstad. Svarstad var Undsets store kjærlighet, og det var dette forholdet som blant annet inspirerte Undset til å skrive Kristin Lavransdatter.

9788202472078


Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg i året som har gått?

Min aller største leseopplevelse det siste året har vært Vincent van Goghs Å skrive livet, som jeg leste på nyåret. Jeg tror man må helt tilbake til På sporet av den tapte tid for å finne noe som gir den samme opplevelsen. Boken er både litterær og har et helt eget språk som er knyttet til en brytningstid og et personlig drama.  Den favner kunstlivet, det litterære livet og den personlige kampen for kunsten på en sjelden autentisk måte.


Hva har du planer om å lese i julen?

Jeg skal lese Magnet av Lars Saabye Christensen, og så skal jeg lese ferdig Linn Ullmanns nyeste roman De urolige. Jeg er veldig oppslukt av den for tiden, så det kan hende jeg blir ferdig før jul.  Jeg har også en bunke av bøkene til årets nobelprisvinner, Svetlana Aleksijevitsj, liggende. Hun utvider vår forståelse av hva sakprosa er, og jeg lar meg inspirere. Jeg har også lyst til å lese Evighetsbarna av Beate Grimsrud, som jeg er stor fan av.


Hvilke tre bøker av året anbefaler du?

Det usynlige biblioteket av Thorvald Steen

Beckomberga av Sara Stridsberg

Hvitt hav av Roy Jacobsen


(Hovedfoto: Tove K. Breistein)