Maurits Hansen-prisen til «Mayday»

FRA FILM TIL BOK: Grethe Bøe (foto: FredJonny)

Maurits Hansen-prisen, Nytt blod, er tildelt «Mayday» av Grethe Bøe.

Maurits Hansen prisen – Nytt Blod er en årlig litterær pris som tildeles fjorårets beste krimdebut. Prisen ble offentliggjort under Kongsberg krim sin siste aften fredag kveld, og det var Grethe Bøes krim Mayday (Cappelen Damm) som ble tildelt årets pris.

LES OGSÅ: Debuterer med arktisk drama

«Et skremmende og tankevekkende bilde»

Juryen har bestått av Kjell Ola Dahl, Terje Jensen og Arve Fretheim. Dette trekker særlig frem hennes engasjement for nordområdene og arktis. Bøe har nemlig skrevet en rekke spillefilmer og TV-serier fra nordområdene, som NRKs storsatsing «Hjerterått», lagt til Kautokeino, og filmen «Operasjon Arktis», lagt til Svalbard.

«Da er det derfor heller ikke merkelig at hennes debutroman foregår i nettopp disse polare strøkene. I boken tegner hun et skremmende og tankevekkende bilde av Finnmark som står i umiddelbar fare for å bli det nye Krim.»

LES OGSÅ. «Het auksjon» for iskaldt drama

«Språket er levende og konsist»

Mayday handler om Nato-pilotene Ylva Nordahl og John Evans som blir skutt ned over den russiske tundraen. Dette utløser en storpolitisk krise, hvor både Nato og Russland ser på hendelsen som et angrep.

LES OGSÅ: Salander på speed

«Det er internasjonalt format over Bøes velregisserte krimdebut, og boken er da også solgt til en rekke land allerede. Det språklige behersker forfatteren suverent. Språket er levende og konsist. Hun avslører også en unik evne til å skape intense og realistiske scener som river leseren med. Hun imponerer også med grundige kunnskaper om såvel utenrikspolitikk som lokale forhold. I tillegg er romanen høyaktuell i disse dager med et økende trusselbilde.», skriver juryen videre i sin begrunnelse.

De hyller også karakteren Ylva:

«Med superkvinnen Ylva har forfatteren skapt en ny form for kvinnelige helter, som vi helt sikkert kommer til å høre mer om i fremtiden. Det ligger i kortene at denne debuten vil få en eller helst flere oppfølgere.»