Litteraturpriser til Lykke og Tronstad

Riksmålsforbundets litteraturpriser 2022 går til Nina Lykke (t.v) og Tyra Teodora Tronstad. (Foto: Agnete Brun, Hans Fredrik Asbjørnsen)

Riksmålsforbundet priser Nina Lykke og Tyra Teodora Tronstad for godt språk.

Riksmålsforbundets litteraturpris går i år til romanen Vi er ikke her for å ha det morsomt av Nina Lykke, mens barne- og ungdomsbokprisen går til barneboken Oppskrift mot ånder som knuser ting av Tyra Teodora Tronstad.

Ifølge juryene utmerker begge bøkene seg ved sine språklige kvaliteter, noe riksmålsprisene legger særlig vekt på.

Treffsikre formuleringer

Nina Lykke har gjentatte ganger truffet blink når hun har skrevet om middelklassemenneskets navlebeskuelse, mener juryen. Både lærere og leger har fått gjennomgå.  I årets roman er det kultureliten som blir avkledd, og forfatteren legger virkelighetslitteraturen og krenkelseshysteriet under lupen.

– Med treffsikre formuleringer tar Nina Lykke temperaturen på tidsånden. Vi er ikke her for å ha det morsomt er samtidssatire på et meget høyt nivå, sier juryleder Anne Gaathaug.

Begge prisvinnerbøkene har høstet bred kritikerros.

Fantasi og realisme

– Tyra Teodora Tronstads roman Oppskrift mot ånder som knuser ting er en blanding av fantasi og realisme, og behandler temaet død, sorg og savn overraskende, freidig og klokt. Språket er kreativt og fantasifullt og evner på mesterlig vis å bære frem både det magiske, alvorlige og det humoristiske i fortellingen, sier Taran Bjørnstad, leder for juryen som enstemmig kåret årets vinner.

Riksmålsforbundets litteraturpriser har lange tradisjoner, og den første ble utdelt i 1957. I år blir de overrakt under Kimen litteraturfestival i Sandefjord bibliotek lørdag 12. november.